Kajian kemungkinan bagi menyewakan kelengkapan bengkel mekanikal kepada bakal usahawan / Khadijah Sipan and Mohd. Kamal Ibrahim

Sipan, Khadijah and Ibrahim, Mohd. Kamal (1990) Kajian kemungkinan bagi menyewakan kelengkapan bengkel mekanikal kepada bakal usahawan / Khadijah Sipan and Mohd. Kamal Ibrahim. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Lapuran projek ini diadakan bagi memenuhi seruan kerajaan Malaysia iaitu untuk menggalakkan lebih ramai kaum Bumiputra menceburi bidang keushawanan. Dengan adanya kajian ini, maka diharapkan ianya mendapat sambutan daripada pihak-pihak yang mempunyai bengkel untuk membuat penyewaan. Seterusnya ia dapat menolong para usahawan yang menghadapi masalah kekurangan modal atau lain-lain masalah. Disamping itu, ia akan memberi peluang kepada pelajar untuk mengetahui, bagaimana kaedah sesuatu produk itu dibuat. Ini akan memberikan pengetahuan dan pengalaman yang sangat berguna kepada mereka. Mereka juga boleh mengasah bakat dengan cara menjadi pekerja ‘part-time’. Mereka juga mendapat pendedahan dalam pengendalian dan penggunaan sesuatu peralatan dengan betul. Ia juga membuktikan ITM sebagai pusat pengajian tinggi, dengan sendirinya bertanggungjawab dalam mendidik dan memberikan kemudahan kepada Bumiputra. Pihak ITM juga dapat menyesuaikan kemudahan bengkel dengan keadaan industri yang sebenarnya. Segala kewangan yang didapati, digunakan untuk keperluan pelajar.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Sipan, Khadijah
UNSPECIFIED
Ibrahim, Mohd. Kamal
UNSPECIFIED
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Advisor
Nik Taib, Ismail
UNSPECIFIED
Subjects: T Technology > TJ Mechanical engineering and machinery > Control engineering systems. Automatic machinery (General)
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Mechanical Engineering
Programme: Diploma Kejuruteraan Mekanikal (Perkilangan)
Keywords: Keusahawanan, bengkel, alatganti, modal
Date: 1990
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/62592
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 62592.pdf] Text
62592.pdf

Download (154kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

62592

Indexing

Statistic

Statistic details