Pengekalan bangunan lama dan peningkatan kualiti persekitaran (cadangan Jalan Iskandar, Taiping) / Nor Amin Mohd Radzuan

Mohd Radzuan, Nor Amin (1997) Pengekalan bangunan lama dan peningkatan kualiti persekitaran (cadangan Jalan Iskandar, Taiping) / Nor Amin Mohd Radzuan. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA (UiTM).

Abstract

Arus pembangunan yang terlalu pesat sebenamya mengancam kedudukan rumah-rumah kedai lama di dalam ruang bandar, Kadar permintaan yang tinggi keatas ruang bandar membahayakan kewujudan rumah-rumah kedai lama, kerana dikhuatiri mungkin ia akan diambil atau dirobohkan untuk dibina semula dengan ruang- ruang perniagaan yang baru. Aktiviti mi jika berlaku_akan memusnahkan unsur-unsur sejarah termasuk skala asal bangunan yang mengadunkan ciri-ciri asal senibina kolonial sebagai membuktikan bahawa kemajuan telah dikecapi pada masa lalu. Manakala dari aspek ruang bandar pula rumah-rumah kedai lama sediaada, sebenamya hanya mampu untuk menampung sejumlah penduduk yang tertentu sahaja. Sebaliknya jika pembangunan-pembangunan moden dibenarkan untuk mengganti rumah-rumah kedai lama kemungkinan akan timbul masalah kesesakan dan persekitarannya juga akan turut bembah. Pengekalan bangunan lama sebenamya akan lebih berkesan jika ia diselaraskan melalui peningkatan kualiti mang perbandaran.

Metadata

Item Type: Thesis (Degree)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohd Radzuan, Nor Amin
95787513
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Abdul Rahman, Amran
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Historic buildings
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Programme: Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Ukur Bangunan
Keywords: Bangunan lama, pembinaan semula, senibina kolonial
Date: 1997
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/62494
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 62494.pdf] Text
62494.pdf

Download (173kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

62494

Indexing

Statistic

Statistic details