Mengenali vaksin Covid-19 / Dr. Mohamad Hasif Jaafar

Jaafar, Mohamad Hasif (Dr.) (2021) Mengenali vaksin Covid-19 / Dr. Mohamad Hasif Jaafar. Bulletin. UiTM Cawangan Negeri Sembilan.

Abstract

Apa Itu Vaksin? Vaksin merupakan suatu persediaan biologi yang memberikan im uniti aktif terhadap penyakit berjangkit tertentu. Vaksin merupakan salah satu kaedah yang paling berkesan bagi memerangi penyakit berjangkit dan dijangka dapat mencegah sehingga 3 juta kem atian setiap tahun di seluruh dunia. Antigen merupakan kandungan yang didapati di dalam vaksin yang diperolehi daripada sebahagian atau keseluruhan struktur mikroorganisma yang dalam keadaan dilemahkan atau dimatikan. Antigen tersebut merangsang sistem ketahanan badan untuk membentuk imuniti terhadap jangkitan penyakit khusus. Sebilangan besar vaksin diberikan melalui suntikan, tetapi ada yang dberikan secara oral iaitu melalui mulut atau disemburkan ke dalam hidung.

Metadata

Item Type: Monograph (Bulletin)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Jaafar, Mohamad Hasif (Dr.)
UNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Theology (Kalam) > Man > Health and sickness. Islam and medicine
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan
Journal or Publication Title: 2600-8289
ISSN: Buletin ACIS
Keywords: Vaksin, Covid-19, ACIS
Date: March 2021
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/61865
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 61865.pdf] Text
61865.pdf

Download (2MB)

ID Number

61865

Indexing

Statistic

Statistic details