Bencana alam: bala atau ujian? / Mu’allim Mohd Bakri

Mohd Bakri, Mu’allim (2021) Bencana alam: bala atau ujian? / Mu’allim Mohd Bakri. Bulletin. UiTM Cawangan Negeri Sembilan.

Abstract

Firman Allah Taala di dalam al-Quran menjelaskan bahawa terdapat tamadun nianusia dimusnahkan oleh Allah Taala melalui bencana alam. Antaranya adalah kaum Nabi Nuh AS yang telah dimusnahkan dengan banjir yang besar, kaum Nabi Luth yang dimusnahkan dengan gempa bumi dan kaum 'Aad yang dimusnahkan dengan ribut tautan tujuh hari tujuh malam. Sesungghunya, bencana alam yang memusnahkan kaum-kaum tersebut adalah kerana hukuman Allah Taala atas kekuturan dan kemungkaran mereka. Ini bertepatan dengan lirman Allah Taala dalam Surah al-Ankabut ayat 40 yang bermaksud: “Maka masing-masing Kami binasakan dengan sebab dosanya, iaitu di antaranya ada yang Kami hantarkan angin ribut menghujaninya dengan batu; dan ada yang dibinasakan dengan letusan suara yang mcnggemparkan bumi; dan ada yang Kami timbuskan dia di bumi; dan ada pula yang Kami tenggelamkan di laut. Dan (ingatlah) Allah tidak sekali-kali menganiaya mereka, akan tetapi merekalah yang menganiaya diri sendiri." Ayat ini merupakan peringatan dari Allah Taala agar menjadi pelajaran bagi kita bahawa akibat daripada kekuiuran dan perbuatan maksiat yang dilakukan, akan menjadi penyebab datangnya kemurkaan Allah.

Metadata

Item Type: Monograph (Bulletin)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohd Bakri, Mu’allim
UNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Islam and science
G Geography. Anthropology. Recreation > GE Environmental Sciences > Environmental conditions. Environmental quality. Environmental indicators. Environmental degradation > Environmental disasters
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan
Journal or Publication Title: Buletin ACIS
ISSN: 2600-8289
Keywords: Bencana Alam, Bala, Ujian, ACIS
Date: January 2021
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/61827
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 61827.pdf] Text
61827.pdf

Download (1MB)

ID Number

61827

Indexing

Statistic

Statistic details