Sejarah fakulti –Kajian Seni Lukis & Seni Reka

Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2018) Sejarah fakulti –Kajian Seni Lukis & Seni Reka. Memori Korporat (55).

Abstract

Fakulti Seni Lukis & Seni Reka (Kajian Seni Lukis & Seni Reka) telah ditubuhkan pada Jun 1967 yang dikenali pada mulanya sebagai Kajian Seni Lukis dan Seni Bina yang terlahir dari foresight dan semangat penerokaan pengasas-pengasas ITM yang berani menghadapi cabaran mewujudkan sesuatu yang agak sukar ditentukan masa depannya. Pada ketika itu program sebegini hanya terdapat di luar negara sahaja. Seawal permulaannya, kajian ini ditempatkan di sebuah kedai di Petaling Garden, Petaling Jaya dan pada tahun 1970, kajian ini telah berpindah ke Happy Mansion, Seksyen 17, Petaling Jaya memandangkan bilangan pelajar yang semakin bertambah. Jabatan-jabatan yang telah ditubuhkan pada ketika itu adalah Jabatan Seni Halus ,Jabatan Seni Reka Grafik, Jabatan Seni Reka Tekstil dan Jabatan Seni Reka Tiga Dimensi.

Metadata

Item Type: Article
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti
jabatan_arkib@uitm.edu.my
Subjects: D History General and Old World > D History (General)
L Education > LB Theory and practice of education > Higher Education > Institutions of higher education > Four year institutions. Universities and colleges > Public universities and colleges
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Perpustakaan Tun Abdul Razak (PTAR)
Journal or Publication Title: Memori Korporat
Number: 55
Keywords: UiTM; sejarah; Memori Korporat
Date: 2018
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/61497
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 61497.pdf] Text
61497.pdf

Download (820kB)

ID Number

61497

Indexing

Statistic

Statistic details