Program Dasar Pandang Ke Timur dan UiTM

Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2021) Program Dasar Pandang Ke Timur dan UiTM. Memori Korporat (95).

Abstract

Dasar Pandang Ke Timur (DPT) atau Look East Policy telah dilancarkan oleh YB. Tun Dr. Mahathir bin Mohamad selaku Perdana Menteri Malaysia ke-4 pada 8 Februari 1982. Ia telah memberi peluang kepada rakyat Malaysia mempelajari etika kerja dan budaya dua buah negara di Timur iaitu Jepun dan Korea. Ketika DPT dilancarkan beberapa latihan atau kursus telah diperkenalkan bagi menjayakan DPT. Antaranya termasuklah Latihan Perindustrian dan Teknikal (In-plant Training), Program Pengajian Akademik (Rancangan Persediaan Khas Jepun, Kursus Teknikal Jepun, Program Persediaan Korea), Program Kemajuan Eksekutif, dan Skim Latihan Pembangunan Usahawan. Latihan ini mendapat sambutan yang sangat menggalakkan daripada anak muda Malaysia.

Metadata

Item Type: Article
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti
jabatan_arkib@uitm.edu.my
Subjects: D History General and Old World > D History (General)
L Education > LB Theory and practice of education > Higher Education > Institutions of higher education > Four year institutions. Universities and colleges > Public universities and colleges
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Perpustakaan Tun Abdul Razak (PTAR)
Journal or Publication Title: Memori Korporat
Number: 95
Keywords: ITM; UiTM; sejarah; Memori Korporat; Dasar Pandang Ke Timur
Date: 2021
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/61341
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 61341.pdf] Text
61341.pdf

Download (781kB)

ID Number

61341

Indexing

Statistic

Statistic details