Penggunaan kawasan hutan secara rasional menerusi program penanaman semula hutan dan program hutan tani di sarawak : Satu tinjauan ke atas hutan simpan Sabal / Norizan Jili… [et.al.].

Jili, Norizan Penggunaan kawasan hutan secara rasional menerusi program penanaman semula hutan dan program hutan tani di sarawak : Satu tinjauan ke atas hutan simpan Sabal / Norizan Jili… [et.al.]. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Kesedaran mengenai isu kemusnahan hutan yang kian meruncing secara global telah lama mendapat perhatian masyarakat dunia. Dalam usaha menyelesaikan masalah mengekalkan khazanah hutan, sering timbul kontroversi apabila hak-hak asasi masyarakat orang asli menjadi pertaruhan. Dalam kerumitan situasi seperti ini, muncullah satu misi kerajaan yang dirangka dengan amat rapi dan bistari demi untuk mencari penyelesaian. Menerusi misi tersebut, lahirlah Program Pemulihan Semula Hutan yang merangkumi dua subprogram jangkamasa panjang iaitu Program Penanaman Semula Hutan dan Program Hutan Tani.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Jili, Norizan
93152580
Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General)
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Agriculture
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Sarawak > Kota Samarahan Campus > Faculty of Administrative Science and Policy Studies
Programme: DIPLOMA PENTADBIRAN AWAM
Keywords: program hutan tani,hutan simpan Sabal
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/59530
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 59530.pdf] Text
59530.pdf

Download (1MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

59530

Indexing

Statistic

Statistic details