Peranan UiTM Pahang dalam menjayakan matlamat universiti penyelidikan menjelang 2020 / Haslizaidi Zakaria, Megat Ahmad Kamal Megat Hanafiah and Marzuki Abd Rahman

Zakaria, Haslizaidi and Megat Hanafiah, Megat Ahmad Kamal and Abd Rahman, Marzuki (2009) Peranan UiTM Pahang dalam menjayakan matlamat universiti penyelidikan menjelang 2020 / Haslizaidi Zakaria, Megat Ahmad Kamal Megat Hanafiah and Marzuki Abd Rahman. In: UNSPECIFIED.

Abstract

Hasrat Universiti Teknologi MARA (UiTM) menjadi universiti ke lima yang mendapat status Universiti Penyelidikan atau Research University (RU) di Malaysia adalah satu matlamat yang murni tetapi tidak dapat lari daripada pelbagai cabaran dan memerlukan komitmen yang tinggi khususnya daripada pensyarah. RU sebenarnya berteraskan kepada faktor-faktor seperti kualiti penyelidikan, jumlah geran penyelidikan, kualiti penyelidik, bilangan penerbitan jurnal antarabangsa dan buku, bilangan pelajar antarabangsa, prasarana universiti, bilangan pelajar pascasiswazah, khidmat professional, jalinan kerjasama dengan syarikat atau industri diperingkat kebangsaan dan antarabangsa, inovasi yang berguna kepada masyarakat dan sebagainya. Kertas kerja ini cuba mengupas persoalan-persoalan penting berkaitan dengan RU supaya ahli akademik dapat memahami pengertian sebenar RU dan peranan mereka dalam menjayakan visi UiTM sebagai salah satu RU terbaik di Malaysia serta diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Zakaria, Haslizaidi
haslizaidi@pahang.uitm.edu.my
Megat Hanafiah, Megat Ahmad Kamal
makmh@pahang.uitm.edu.my
Abd Rahman, Marzuki
marzukiar@pahang.uitm.edu.my
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > Higher Education > Research
L Education > LB Theory and practice of education > Higher Education > Institutions of higher education
L Education > LB Theory and practice of education > Higher Education > Malaysia
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Pahang > Jengka Campus
Page Range: pp. 1-9
Keywords: Penyelidikan, Kemudahan penyelidikan, Penulisan
Date: 2009
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/59170
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 59170.PDF] Text
59170.PDF

Download (3MB)

ID Number

59170

Indexing

Statistic

Statistic details