Kajian terhadap pembukaan dan perkembangan Al-Arqam hubungan diantara aspek falsafah, organisasi, sosial, perancangan dan senibinanya. Kajian kes : Perkampungan Al-Arqam Sungai Pencala Damansara , Kuala Lumpur / Selamat Mohamad Lahir

Mohamad Lahir, Selamat (1986) Kajian terhadap pembukaan dan perkembangan Al-Arqam hubungan diantara aspek falsafah, organisasi, sosial, perancangan dan senibinanya. Kajian kes : Perkampungan Al-Arqam Sungai Pencala Damansara , Kuala Lumpur / Selamat Mohamad Lahir. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Cengkaman penjajahan Barat ke atas dunia Islam memberikan kesan yang mendalam terhadap kehidupan umrfiah yang dijajabinya, Era kebangkitan Islam merupakan suatu momentum dalam mengembalikan maruah ummah yang telah dijajahinya. Gerakan gulungan foundementalis Islam bukan sahaja mencabar kekuasan penjajahan Barat tetapi gulungan ini telah menyedarkan lamunan masyarakat yang diterajuinya untuk menilai kembali erti perjuangan, prinsip dan cara hidup. Gulungan ini juga mempunyai saham dalam mempengaruhi keputus&n-keputusan politik dan dasar dasar pemerintah. Di rantau sini kesedaran masyarakat untuk kembali semula kepada ajaran Islam yang tulin telah dapat dilihat dengan tertubuhnya gerakan-gerakan dakwah dan ugama yang rnengasaskan tertubuhnya institusi-institusi pendidikan yang berasaskan Islam seperti surau, madrasah, sekolah-sekolah pondok dan pesentren. Asas asas ini kemudiannya telah berkembang dan membentuk badan-badan yang berbentuk politik atau badan-badan amal yang lebih sistematik seperti PAS, ABIM, Tabliq, Al Arqam dan lain-lain.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohamad Lahir, Selamat
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General)
N Fine Arts > NA Architecture
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Date: 1986
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/589
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPd_SELAMAT MOHAMED LAHIR AP 86_5 P01 .pdf]
Preview
Text
PPd_SELAMAT MOHAMED LAHIR AP 86_5 P01 .pdf

Download (114kB) | Preview

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

589

Indexing

Statistic

Statistic details