Tasek Chini & Hidden Hands / Hafidz Musa

Musa, Hafidz (2021) Tasek Chini & Hidden Hands / Hafidz Musa. In: Design Decoded 2021 : Art Exhibition. Faculty of Art and Design, Universiti Teknologi MARA (UiTM) Kedah. ISBN 9789672948131 (Submitted)

Abstract

2021 merupakan tahun yang kedua dimana negara kita masih lagi dibelenggu oleh wabak penyakit yang berentetan dari tahun 2020 dan pada masa yang sama, alam semulajadi seolah-olah telah di-‘reset’ semula, air sungai kembali jernih, hutan dan udara menjadi bersih serta ungas-ungas bebas berterbangan. Begitu juga khazanah-khazanah hutan kita yang selama ini menjadi salah satu harta yang paling berharga bagi negara dan juga generasi akan datang. Satu entiti telah ditubuhkan oleh kerajaan dan diberi sepenuh kepercayaan dan mandat bagi memelihara ‘harta’ tersebut iaitu Jabatan Perhilitan (Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara Semenanjung Malaysia). Tetapi nasib tidak menyebelahi apabila hutan dan Tasik Chini diteroka apabila pokok yang berusia ratusan tahun ditebang sewenang-wenangnya serta air sungai yang tercemar kesan dari aktiviti pembalakan secara haram sekaligus telah mengganggu ekosistem alam. Dalam masa yang sama kehidupan orang-orang asli juga terjejas dek kerana kerakusan ‘hidden hands’ dan agenda manusia yang tidak bertanggungjawab.
Karya ini adalah ‘rasa’ yang diterjemahkan oleh pengkarya bagi melupakan perasaan sedih, hampa, marah dan kecewa terhadap apa yang terjadi kepada Tasik Chini. Mereka harus dipertanggungjawabkan ke muka pengadilan.

Metadata

Item Type: Book Section
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Musa, Hafidz
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > ND Painting
N Fine Arts > ND Painting > Technique and materials
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Kedah > Sg Petani Campus > Faculty of Art and Design
Keywords: Khazanah hutan, Tasek Chini, Hidden Hands, pembalakan, ekosistem alam
Date: 2021
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/58436
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 58436.pdf] Text
58436.pdf

Download (1MB)

ID Number

58436

Indexing

Statistic

Statistic details