Risiko kemalangan jalan raya di sepanjang jalan-jalan utama menuju UiTM Pahang, Kampus Jengka / Ahmad Amzari Yaccob …[et al.]

Yaccob, Ahmad Amzari and Osman, Ahmad Rasidi and Muftah, Fadhluhartini and Bachok, Mohd Fairuz and Zainudin, Mohd Razmi and Jaafar, Mohd Risham and Mohd Sani, Mohd Syahrul Hisyam and Mohsan, Nor Maslina and Mohd Saim, Noraida and Alias, Rohaya and Wan Abdullah, Wan Zukri and Jamil, Zadariana (2010) Risiko kemalangan jalan raya di sepanjang jalan-jalan utama menuju UiTM Pahang, Kampus Jengka / Ahmad Amzari Yaccob …[et al.]. In: Prosiding KONAKA Konferensi Akademik 2010, 8-9 Disember 2010, UiTM PAHANG.

Abstract

Perjalanan menuju dan pulang dari tempat kerja merupakan aktiviti rutin para pekerja. Semakin jauh jarak perjalanan, maka semakin tinggi risiko untuk berlakunya kemalangan. Menurut Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara (NIOSH), sebanyak 34394 kes kemalangan yang membabitkan para pekerja yang berulang-alik dari tempat kerja berlaku pada tahun 2009. Angka yang tinggi ini menunjukkan bahawa setiap pekerja yang berulang-alik dari tempat kerja terdedah kepada risiko berlakunya kemalangan. Kemalangan jalan raya mendatangkan pelbagai kesan buruk di mana kemalangan jiwa merupakan kesan yang terburuk. Kajian yang dilakukan adalah bertujuan untuk mengenalpasti tempat-tempat yang mempunyai potensi untuk berlakunya kemalangan di sepanjang jalan-jalan utama menuju UiTM Pahang, Kampus Jengka. Jalan-jalan kajian adalah jalan dari daerah Jerantut, Temerloh dan Maran kerana jalan-jalan ini merupakan jalan utama yang digunakan oleh para staf UiTM Pahang, Kampus Jengka untuk berulang-alik dari tempat kerja. Pengenalpastian dilakukan melalui rekod-rekod kemalangan, pelan jalan dan pemerhatian di sepanjang jalan. Profil risiko kemalangan bagi setiap jalan dihasilkan supaya lokasi-lokasi ini mudah dikenalpasti serta bagi mendapatkan gambaran yang jelas akan risiko kemalangan setiap jalan. Ini secara langsung memberikan maklumat kepada para staf UiTM Pahang supaya tindakan sewajarnya dapat diambil. Langkah ini perlu memandangkan terdapatnya rekod kemalangan yang membabitkan staf UiTM Pahang, Kampus Jengka. Semoga langkah ini dijadikan sebagai langkah pembetulan bagi menangani masalah kemalangan dan seterusnya diperluaskan langkah ini ke cawangan-cawangan UiTM yang lain.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Yaccob, Ahmad Amzari
amzari@.pahang.uitm.edu.my
Osman, Ahmad Rasidi
UNSPECIFIED
Muftah, Fadhluhartini
UNSPECIFIED
Bachok, Mohd Fairuz
UNSPECIFIED
Zainudin, Mohd Razmi
UNSPECIFIED
Jaafar, Mohd Risham
UNSPECIFIED
Mohd Sani, Mohd Syahrul Hisyam
UNSPECIFIED
Mohsan, Nor Maslina
UNSPECIFIED
Mohd Saim, Noraida
UNSPECIFIED
Alias, Rohaya
UNSPECIFIED
Wan Abdullah, Wan Zukri
UNSPECIFIED
Jamil, Zadariana
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HE Transportation and Communications > Traffic accidents
H Social Sciences > HE Transportation and Communications > Traffic accidents > Malaysia
L Education > LB Theory and practice of education > Higher Education > Institutions of higher education
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Pahang > Jengka Campus
Event Title: Prosiding KONAKA Konferensi Akademik 2010
Event Dates: 8-9 Disember 2010
Page Range: pp. 137-149
Keywords: Risiko, Kemalangan, Jalan raya, UiTM Pahang
Date: 2010
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/58113
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 58113.PDF] Text
58113.PDF

Download (8MB)

ID Number

58113

Indexing

Statistic

Statistic details