Kajian permasalahan pembantu rumah warga Indonesia di bandaraya Kuching / Azlin Sylvia … [et.al.]

Sylvia, Azlin and Kassim, Sydney and Samshu, Ashard and Isnani, Siti Sholyana and Juhaili, Sharmillawati (2000) Kajian permasalahan pembantu rumah warga Indonesia di bandaraya Kuching / Azlin Sylvia … [et.al.]. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Kajian permasalahan pembantu rumah asing iaitu warga Indonesia dibuat disekitar bandaraya Kuching khususnya Petra Jaya. Untuk menjayakan kertas kerja ini seramai 100 orang responden telah dipilih dikalangan penduduk Petra Jaya. Antara hipotesis yang dikaji dalam kajian ini ialah berkenaan dengan perkhidmatan pembantu rumah asing dan tempatan. Serta perkaitan pengambilan pembantu rumah asing dengan golongan atasan atau menengah atau ibu bapa yang bekerja, pengalaman dan mutu kerja adalah menentukan kadar atau jumlah ganjaran yang diberikan kepada mereka. Daripada kajian ini, dapatlah dikenal pasti permasalahan yang melanda pembantu rumah atau tempatan serta majikannya. Kaedah yang digunakan untuk mendapatkan maklumat bagi tujuan analisa data ialah temuduga dan pengedran borang selidik. Berdasarkan objektif kajian ini kami mendapati respon penduduk terhadap pembantu rumah rumah asing amat mengalakkan di mana lebih ramai responden mengambil pembantu rumah asing berbanding pembantu rumah tempatan.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Sylvia, Azlin
97041105
Kassim, Sydney
96996868
Samshu, Ashard
97315460
Isnani, Siti Sholyana
96991475
Juhaili, Sharmillawati
96997118
Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General)
H Social Sciences > HS Societies: secret, benevolent etc.
H Social Sciences > HT Communities. Classes. Races
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Sarawak > Kota Samarahan II Campus > Faculty of Administrative Science and Policy Studies
Programme: Diploma Pentadbiran awam
Keywords: pembantu rumah,warga Indonesia,Bandaraya Kuching
Date: June 2000
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/57743
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 57743.pdf] Text
57743.pdf

Download (2MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

57743

Indexing

Statistic

Statistic details