Permasalahan dan penggunaan internet di kalangan guru: satu kajian kes di Sekolah Menengah Kebangsaan Tun Abang Haji Openg, Kuching, Sarawak / Zamrie Bujang

Bujang, Zamrie (2003) Permasalahan dan penggunaan internet di kalangan guru: satu kajian kes di Sekolah Menengah Kebangsaan Tun Abang Haji Openg, Kuching, Sarawak / Zamrie Bujang. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA (Kampus Puncak Perdana).

Abstract

Penyelidikan ini bertujuan untuk mengenalpasti kajian permasalahan dan penggunaan Internet di kalangan guru di Sekolah Menengah Kebangsaan Tun Abang Haji Openg, Kuching, Sarawak. Seramai 30 responden telah dipilih daripada jumlah keselurhan guru yang mengajar di sekolah tersebut. Responden yang terlibat dalam menjayakan kajian ini adalah adalah guru yang mengajar pada sessi pagi yang melibatkan Tingkatan Tiga (3) sehingga Tingkatan Enam (6). Hasil daripada kajian yang dilakukan mendapati bahawa kesemua responden mempunyai pengetahuan asas dalam melayari Internet. Lantaran itu, hasil daripada kajian yang dilakukan selama 3 bulan ini, penyelidik mendapati kesemua guru yang mengajar di sekolah tersebut menggunakan Internet untuk proses pengajaran dan pembelajaran. Sehubungan dengan itu, dengan adanya kajian yang telah dilakukan ini, adalah amat di harap pihak pentadbiran sekolah dan pihak yang tertentu akan dapat membantu dalam mempertingkatkan kemahiran para guru menggunakan sumber-sumber maklumat yang telah sedia ada dan dapat digunakan untuk memajukan anak bangsa pada masa akan datang kelak. Dengan adanya kesedaran terhadap kepentingan maklumat ataupun literasi maklumat, para guru akan lebih bersedia untuk menjadi tenaga pengajar yang berkebolehan agar setiap ilmu yang dicurahkan kepada anak murid mereka akan dapat dimanipulasikan dengan lebih efisyen.

Metadata

Item Type: Thesis (Degree)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Bujang, Zamrie
99179598
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Yu, Halida
UNSPECIFIED
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > Educational technology
L Education > LB Theory and practice of education > Primary Education
T Technology > TK Electrical engineering. Electronics. Nuclear engineering > Telecommunication > Wide area networks
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Selangor > Puncak Perdana Campus > Faculty of Information Management
Programme: Ijazah Sarjana Muda Sains Pengajian Maklumat
Keywords: Internet, Guru, Sekolah Menengah Kebangsaan Tun Abang Haji Openg
Date: May 2003
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/57596
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 57596.PDF] Text
57596.PDF

Download (1MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

57596

Indexing

Statistic

Statistic details