Kajian terhadap keunikan nyanyian persembahan Ramban secara spontan dl kalangan kaum Iban di Sarawak / Alma Jerry Saraie

Jerry Saraie, Alma (2007) Kajian terhadap keunikan nyanyian persembahan Ramban secara spontan dl kalangan kaum Iban di Sarawak / Alma Jerry Saraie. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA.

Abstract

Setiap kelompok masyarakat mempunyai identiti masing-masing di dalam memperkembangkan budaya dan cara hidup. Kesenian yang terdapat di dalam sesebuah bangsa merupakan harta yang tidak ternilai yang hams dikekalkan sepanjang zaman.Tesis ini merupakan sumber inspirasi bagi penulis sebagai seorang gadis Ibanyang mempunyai rasa ingin tahu tentang khazanah yang dimiliki oleh keturunan nenek moyangnya. Pendekatan di dalam kajian ini adalah berdasarkan penggunaan ilmu formal yang dipelajari penulis untuk mempelajari muzik tradisi.Di dalam kajian ini penulis telah mengkaji tentang keunikan yang terdapat didalam persembahan Ramban. Keunikan ini dipengaruhi oleh sebuah faktor utama iaitufaktor bahasa. Penulis menekankan tentang kepentingan menguasai bahasa ibunda bagi mempelajari elemen tradisi.Di sepanjang tesis ini, penulis telah mendapatkan pelbagai jenis sumber bagi mendapatkan maklumat yang lebih terperinci. Penulis memilih kajian tentang Ramban kerana penulis percaya bahawa disamping berhibur, persembahan Ramban ini mampu untuk menasihati dan menegur pendengar. Apabila pendengar telah memahami mesej yang cuba disampaikan, maka akan terbentuk satu mentaliti yang baru dan sihat.

Metadata

Item Type: Thesis (Degree)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Jerry Saraie, Alma
2005497167
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Lokman, Fakhariah (Prof. Madya)
UNSPECIFIED
Subjects: M Music and Books on Music > MT Musical instruction and study > Analysis and appreciation of music
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Music
Programme: Ijazah Sarjana Muda Seni Muzik Komposisi
Keywords: Iban; muzik tradisi; persembahan Ramban; bahasa
Date: May 2007
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/57419
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 57419.PDF] Text
57419.PDF

Download (123kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

57419

Indexing

Statistic

Statistic details