i-Poket perumahan: panduan kepada newbie / Mahazril ‘Aini Yaacob ... [et al.]

Yaacob, Mahazril ‘Aini and Mohd Noor, Nurul Hidayana and Ahmad Khan, Hafizah Hammad and Yaacob, Zuraini and Fuad, Farah Amirah (2021) i-Poket perumahan: panduan kepada newbie / Mahazril ‘Aini Yaacob ... [et al.]. In: International Exhibition & Symposium on Productivity, Innovation, Knowledge, Education & Design (i-SPiKe 2021).

Abstract

Akses kepada perumahan, samada melalui pemilikan ataupun sewaan adalah penting kepada semua individu. Namun begitu, didapati pelbagai kesukaran yang dihadapi terutamanya oleh golongan muda untuk mendapatkan akses ke perumahan yang mencukupi dan berkualiti, samada melalui pemilikan rumah atau menyewa. Oleh yang demikian, inovasi i-Poket Perumahan ini dibangunkan bagi membantu mereka yang ingin mendapatkan maklumat dan informasi berkenaan dengan perumahan. Dengan memberi penekanan terhadap pelbagai aspek termasuk dari sudut kewangan, alternatif kepada penyewaan, sumber rujukan untuk mencari rumah sewa serta skim yang terdapat di pasaran, inovasi i- Poket Perumahan dapat membantu bakal penyewa rumah terutamanya golongan muda di dalam membuat keputusan yang terbaik mengenai aspek perumahan serta mengelakkan dari dieksploitasi oleh mana-mana pihak. Kelebihan inovasi ini ialah ianya ringkas dan padat serta boleh diakses dengan mudah menjadikan ia sebagai satu inovasi yang praktikal dan sesuai dengan keadaan semasa.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Yaacob, Mahazril ‘Aini
mahazril@uitm.edu.my
Mohd Noor, Nurul Hidayana
hidayana@uitm.edu.my
Ahmad Khan, Hafizah Hammad
hafizahhammad@uitm.edu.my
Yaacob, Zuraini
zurya177@uitm.edu.my
Fuad, Farah Amirah
farahamirahfuad22@gmail.com
Subjects: T Technology > T Technology (General)
T Technology > T Technology (General) > Information technology. Information systems
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Kedah > Sg Petani Campus
Journal or Publication Title: International Exhibition & Symposium on Productivity, Innovation, Knowledge, Education & Design
Event Title: International Exhibition & Symposium on Productivity, Innovation, Knowledge, Education & Design (i-SPiKe 2021)
Page Range: pp. 283-286
Keywords: Perumahan, sewa rumah, skim perumahan
Date: 2021
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/56600
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 56600.pdf] Text
56600.pdf

Download (30MB)

ID Number

56600

Indexing

Statistic

Statistic details