Penyalahgunaan teknologi internet di kalangan mahasiswa: satu kajian kes di UiTM / Mazlan Osman & Amri Abdul Rahman

Osman, Mazlan and Abdul Rahman, Amri (2008) Penyalahgunaan teknologi internet di kalangan mahasiswa: satu kajian kes di UiTM / Mazlan Osman & Amri Abdul Rahman. [Research Reports] (Unpublished)

Abstract

Kemunculan Internet sebagai alat komunikasi terkini menjanjikan satu wadah penyebaran maklumat yang memantapkan ilmu dan maklumat. Oleh kerana tiada siapa yang dapat mengawal perjalanan maklumat di dunia siber, beijuta- juta laman web telah dihidupkan. Bermacam-macam maklumat (samaada benar atau salah), idea, ideologi, propaganda dan tidak kurang juga pomografi disebarkan melalui Internet.
Pada masa yang sama, kebebasan maklumat yang dijanjikan oleh dunia siber ini menimbulkan rasa gerun bagi pihak pentadbir sesetengah negara yang selama ini mahu mengongkong kebebasan bersuara penduduk mereka.
Keupayaan Internet sebagai alat komunikasi jauh mengatasi alat-alat komunikasi yang ada sekarang. Percetakan, telefon dan televisyen telah berzaman memainkan peranan yang penting dalam media untuk menyampaikan ilmu dan maklumat kepada orang ramai. Namun, bahan-bahan media ini penyebaran maklumatnya adalah satu hala dan tidak interaktif seperti Internet. Ini membolehkan pengawalan maklumat dilakukan secara

Metadata

Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 54585.pdf] Text
54585.pdf

Download (171kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

54585

Indexing

Statistic

Statistic details