Rancangan Perniagaan Asas Keusahawanan (ETR300): Mushroom 2002 / Zulkiflee A Rahim… [et al.]

A Rahim, Zulkiflee and Haja Maideen, Sarina Begam and Osman, Hanis Yusnita and Amat Amin, Maswati and Pin, Sharifah (1997) Rancangan Perniagaan Asas Keusahawanan (ETR300): Mushroom 2002 / Zulkiflee A Rahim… [et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Cendawan atau kulat tetah didefinisikan sebagai organ kulat yang boleh dimakan. Cendawan yang dimaksudkan ini ialah cendawan peringkat tinggi (Makros-kopik) yang tidak beracun dan merupakan sumber bahan makanan yang amat bernilai kepada manusia. ia mengandungi banyak protin, vitamin dan zat galian seperti posforan (P) yang panting untuk kesihatan badan di samping rasanya yang sedap.
Menanam cendawan merupakan suatu perusahaan baru di Malaysia, dan mula berkembang kebelakangan ini atas galakan dan kempen-kempen yang dijalankan oleh agensi kerajaan dan media-massa. Perusahaan cendawan tidak memerlukan modal yang tinggi serta tanah yang luas. Terdapat dua jenis sistem tanaman cendawan jenis tropika iaitu system beg plastik dan sistem batas. Perniagaan kami telah memilih system penanaman beg plastik kerana ia dapat mengurangkan masalah penyakit dan meningkatkan penggunaan kapasiti rumah cendawan. Media yang selalu digunakan untuk penanaman cendawan ialah habuk papan dan hampas kapas. Memandangkan Malaysia ialah sebuah negara pertanian yang mempunyai banyak sisa-sisa bahan mentah seperti habuk papan dan kapas, maka potensi untuk menjadikan penanaman cendawan sebagai satu usaha yang menguntungkan amatlah cerah tanpa melibatkan kos pengeluaran yang tinggi. Semoga dengan usaha ini, para petani dapat menambahkan pendapatan mereka disamping dapat menampung keperluan cendawan dalam negara dan mengurangkan import dari luar.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
A Rahim, Zulkiflee
94560593
Haja Maideen, Sarina Begam
94568914
Osman, Hanis Yusnita
94949504
Amat Amin, Maswati
94977675
Pin, Sharifah
94546532
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Advisor
Abd Rahman, Saforah
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
S Agriculture > SB Plant culture > Vegetables > Vegetable culture under glass, etc. > Mushrooms
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Accountancy
Keywords: Rancangan perniagaan; Asas keusahawanan; ETR300; Cendawan
Date: 1997
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/54144
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of ETR300] Text (ETR300)
54144.pdf

Download (2MB)

Fulltext

Fulltext is available at:
  • Library Terminal Workstation (Digital Format) - Accessible via UiTM Libraries

ID Number

54144

Indexing

|

Statistic

Statistic details