COVID-19 : kesan penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ke atas sosio-emosi mahasiswa / Rosman Mahmood, Mazidah Puteh & Nurulnadwan Aziz

Mahmood, Rosman and Puteh, Mazidah and Aziz, Nurulnadwan (2020) COVID-19 : kesan penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ke atas sosio-emosi mahasiswa / Rosman Mahmood, Mazidah Puteh & Nurulnadwan Aziz. [Research Reports] (Submitted)

Abstract

Wabak Covid-19 bermula di wilayah Wuhan China pada pertengahan Disember 2019 telah menjadi pandemik dan merebak ke seluruh dunia. Wabak tersebut bukan sahaja menyebabkan jumlah kematian yang besar tetapi juga telah memberi kesan ke atas sosio-ekonomi masyarakat dunia. Malaysia tidak terkecuali daripada kesan penularan wabak tersebut. Sehingga kini lebih daripada tujuh ribu terkena jangkitan dengan 115 kematian. Bagi membendung penularan wabak tersebut, pihak kerajaan telah mengambil langkah proaktif menerusi beberapa fasa PKP bermula 18 Mac 2020. Tindakan ini dibuat bagi memutuskan rantaian wabak tersebut daripada terus merebak. Penguatkuasaan PKP melibatkan semua sektor termasuklah pendidikan. Semua sekolah dan institusi pengajian tinggi telah ditutup sepenuhnya. Di peringkat universiti terdapat ramai mahasiswa yang terkandas di kampus masing-masing dalam tempoh tersebut. Pihak kementerian telah memberi arahan agar semua mahasiswa yang terlibat diberikan kemudahan dan sokongan sebaik mungkin bagi memastikan keselesaan mereka. Dalam situasi di luar daripada kebiasaan serta tertakluk kepada SOP yang ditetapkan, kehidupan mahasiswa dalam norma baharu dilihat akan memberi kesan ke atas sosio-emosi mereka. Penulisan ini berdasarkan hasil kajian ke atas 426 mahasiswa yang terkandas di kampus UiTM Cawangan Terengganu dalam tempoh penguatkuasaan PKP bagi menangani penularan wabak Covid-19. Secara relatifnya kajian mendapati sepanjang tempoh penguatkuasaan PKP, golongan siswa lebih rasa terbeban dengan isu kebebasan bergerak. Manakala golongan siswi pula lebih tertekan dengan perasaan rindu dan kebimbangan pada keluarga. Secara keseluruhannya masalah kerinduan dan kebimbangan kepada keluarga merupakan beban utama yang terpaksa mereka tempuhi pada masa penguatkuasaan PKP di samping masalah terhakisnya keyakinan diri dan kebebasan bergerak. Terdapat lima masalah yang menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan dari segi bebanan masalah yang dihadapi mengikut jantina iaitu tekanan perasaan, kebosanan, rindu dan kebimbangan pada keluarga, capaian Internet dan memenuhi keperluan asas harian. Analisis perbandingan dari segi masalah yang dihadapi, golongan siswi menunjukkan tahap keseriusan yang lebih tinggi dalam sebelas masalah berbanding hanya satu masalah (kebebasan bergerak) bagi siswa. Berdasarkan nilai min keseluruhan bagi masalah bagi siswa (3.09) dan siswi (2.85) jelas menunjukkan tahap keceriaan (61.8 Peratus) dalam kalangan siswa adalah lebih tinggi berbanding (57.0 peratus) bagi siswi. Hal ini menjelaskan dalam tempoh penguatkuasaan PKP dalam kampus, kalangan siswi lebih rasa tertekan dari segi sosio-emosi mereka berbanding dengan golongan siswa.

Metadata

Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 53612.pdf] Text
53612.pdf

Download (190kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

53612

Indexing

Statistic

Statistic details