Menjelang seratus tahun tertubuhnya 'Bandar Diraja' Kuala Kangsar dan perkembangan senibina Istana Iskandariah / Badrulzaman Mohd. Zanadi.

Mohd. Zanadi, Badrulzaman (1986) Menjelang seratus tahun tertubuhnya 'Bandar Diraja' Kuala Kangsar dan perkembangan senibina Istana Iskandariah / Badrulzaman Mohd. Zanadi. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Dalam soal mengejar erti pembangunan, mungkin tecdapat suatu 'kealpaan' tertentu yang tidak diambil kira sangat, misalnya bahan warisan sejarah silam. Kealpaan inilah yang hendak saya titikberatkan didalam kajian saya nanti. Kalau di setengah pehak sibuk menceritakan masalah semasa atau sejarah-sejarah besar, tetapi saya cuba mengkaji tentang pensejarahan tempat tumpah darah saya sendiri. Ini bukan sahaja untuk tujuan kursus tetapi juga bertujuan menambahkan lagi .penulisan sejarah tempatan. Sempena menyambut 100 tahun kewujudan Kuala (1887), serta istiadat pertabal-an Diraja baru-baru ini di Istana Iskandariah maka saya cuba menfokaskan kembali peristiwa-peristiwa tersebut. Sebagai suatu catitan tambahan untuk diingati oleh penduduk Kuala Kangsar khususnya -kerana sesungguhnya' Bandar ini memainkan peranan yang sungguh besar dalam Kesultanan Melayu Perak dan perkembangan negeri Perak Darul Ridzuan itu sendiri.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohd. Zanadi, Badrulzaman
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architecture and state
N Fine Arts > NA Architecture > Islamic architecture. Moorish architecture
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Programme: Diploma Senibina
Keywords: senibina Istana Iskandariah, Bandar Diraja, Kuala Kangsar
Date: 1986
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/52236
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 52236.pdf] Text
52236.pdf

Download (1MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

52236

Indexing

Statistic

Statistic details