Kajian kes analisis kestabilan empangan Durian Tunggal, Melaka / Mohd Mawardi Mohd Kamal, Normadiana Mohammad Hanapi and Mohd Fadhilridhwan Mohd Fazuki

Mohd Kamal, Mohd Mawardi and Mohammad Hanapi, Normadiana and Mohd Fazuki, Mohd Fadhilridhwan (2012) Kajian kes analisis kestabilan empangan Durian Tunggal, Melaka / Mohd Mawardi Mohd Kamal, Normadiana Mohammad Hanapi and Mohd Fadhilridhwan Mohd Fazuki. In: PROSIDING KONAKA 2012, 5 - 6 November 2012, Gambang Resort, Kuantan, Pahang.

Abstract

Empangan Durian Tunggal merupakan suatu benteng tanah yang telah direkabentuk untuk penyimpanan sumber air untuk kawasan Melaka. Kajian ini bertujuan untuk menganalisis kestabilan empangan Durian Tunggal dengan menggunakan perisian GEOSLOPE dalam menentukan faktor keselamatan (FOS) empangan. Hal ini dikaji untuk memastikan kestabilan empangan ini kerana telah dikelaskan sebagai empangan yang berbahaya oleh USACE. Parameter yang dikaji ialah berdasarkan perubahan paras air pada empangan ini dengan mengambil kira keadaan banjir dan kemarau dan menggunakan parameter ciri tanah kejelekitan dan sudut geseran berdasarkan variasi daripada kajian lepas. Nilai-nilai FOS yang diperolehi diplotkan dalam graf mengikut ketinggian paras air masing-masing, dan keputusan yang diperolehi mendapati kstabilan empangan Durian tunggal pada keadaan yang selamat kerana semua nilai FOS yang diperolehi pada setiap paras air secara puratanya melebihi satu, FOS > 1.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohd Kamal, Mohd Mawardi
mawardikamal@pahang.uitm.edu.my
Mohammad Hanapi, Normadiana
normadiana@pahang.uitm.edu.my
Mohd Fazuki, Mohd Fadhilridhwan
fadhilfazuki@pahang.uitm.edu.my
Subjects: T Technology > TC Hydraulic engineering. Ocean engineering > Water resources development
T Technology > TC Hydraulic engineering. Ocean engineering > Water resources development > Malaysia
T Technology > TC Hydraulic engineering. Ocean engineering > River protective works. Regulation. Flood control
T Technology > TC Hydraulic engineering. Ocean engineering > Dams. Barrages
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Pahang > Jengka Campus
Event Title: PROSIDING KONAKA 2012
Event Dates: 5 - 6 November 2012
Page Range: pp. 306-313
Keywords: Cerucuk keping, SEEP/W, SLOPE/W, Kejelekitan, Sudut geseran, Kaedah Had Keseimbangan (LEM), Kaedah Unsur Terhingga (FEM)
Date: 2012
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/50166
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 50166.PDF] Text
50166.PDF

Download (2MB)

ID Number

50166

Indexing

Statistic

Statistic details