Keberkesanan bot untuk nelayan laut dalam berdasarkan sistem pengendalian, keselamatan, kapasiti muatan dan penggunaan sumber tenaga di pantai timur semenanjung / Mohd Supiyan Mamat @ Abdul Ghani.

Mamat @ Abdul Ghani, Mohd Supiyan (1999) Keberkesanan bot untuk nelayan laut dalam berdasarkan sistem pengendalian, keselamatan, kapasiti muatan dan penggunaan sumber tenaga di pantai timur semenanjung / Mohd Supiyan Mamat @ Abdul Ghani. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA.

Abstract

Dalam menuju wawasan 2020 yang menuju kearah sebuah negara maju dalam sektor perindustrian, kita harus menempuh pelbagai rintangan yang ada. Walau bagaimanapun, kita tidak boleh mengabaikan sektor perikanan yang telah lama bertapak dan juga banyak meyumbang dalam Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). Untuk memastikan segala kegiatan perikanan berjalan lancar, sektor perikanan ini perlu mengkaji penggunaan bot untuk nelayan laut dalam darisegi sistem keselamatan, kapasiti muatan dan penggunaan sumber tenaga bagi meningkatkan hasil tangkapan ikan negara.

Metadata

Item Type: Thesis (Degree)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mamat @ Abdul Ghani, Mohd Supiyan
95822279
Subjects: T Technology > TJ Mechanical engineering and machinery > Control engineering systems. Automatic machinery (General)
T Technology > TJ Mechanical engineering and machinery > Machine design and drawing
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Art and Design
Programme: Ijazah Sarjana Muda Senireka Perindustrian
Keywords: Bot, Nelayan laut, Pantai timur semenanjung
Date: 1999
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/46180
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 46180.pdf] Text
46180.pdf

Download (103kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

46180

Indexing

Statistic

Statistic details