Persepsi pelajar terhadap pembelajaran bahasa arab berbantukan komputer: Satu tinjauan awal / Ashinida Aladdin, Afendi Hamat dan Mohd. Shabri Yusof

Aladdin, Ashinida and Hamat, Afendi and Yusof, Mohd. Shabri (2004) Persepsi pelajar terhadap pembelajaran bahasa arab berbantukan komputer: Satu tinjauan awal / Ashinida Aladdin, Afendi Hamat dan Mohd. Shabri Yusof. In: STSS 2004 : Prosiding Seminar Kebangsaan Sains Teknologi & Sains Sosial / Jilid 2 : Sains Sosial, 31 Mei – 1 Jun 2004, Hotel Vistana, Kuantan, Pahang.

Abstract

Memandangkan kepada ledakan teknologi maklumat yang semakin pesat, penggunaan komputer telah terbukti mempunyai potensi yang cukup luas dan dinamik dalam pengajaran dan pembelajaran bahasa Pembelajaran bahasa berbantukan komputer (PBBK) ini bukanlah satu fenomena yang baru. lanya bermula di permulaan tahun 70an di Amerika Syarikat dengan tertubuhnya “PLATO System”(Programmed Logic for Automated Teaching Operations) di University of Illinois yang menggunakan kerangka utama. Meskipun PBBK ini telah lama digunakan di negara barat, namun di Malaysia ianya masih ditahap awal pengaplikasiannya. Kajian penggunaan komputer (PBBK) dalam dan pembelajaran bahasa Arab yang dijalankan ini, adalah satu kajian awal yang respondennya terdiri daripada 100 orang pelajar tingkatan lima dari tiga buah sekolah agama berasrama penuh di Malaysia iaitu Kolej Islam Sultan Alam Shah, Kelang, Sekolah Menengah Agama Persekutuan, Kajang dan Sekolah Menengah Agama Persekutuan, Labu. Kajian ini adalah kajian deskriptif yang dikendalikan menggunakan tinjauan. Bagi tujuan pengumpulan data, borang soal-selidik telah diedarkan kepada subjek kajian yang dipilih dan seterusnya data ini dianalisis. Tujuan kajian ini adalah untuk mendapatkan maklum balas daripada para pelajar yang mempelajari bahasa Arab tentang minat dan persepsi mereka terhadap pembelajaran bahasa Arab berbantukan komputer. Hasil kajian yang diperolehi menunjukkan pelajar mempunyai persepsi yang sangat baik terhadap PBBK. Pengkaji juga telah menyarankan beberapa cadangan untuk penggunaan PBBK dalam pengajaran dan pembelajaran bahasa Arab berdasarkan dapatan kajian.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Aladdin, Ashinida
UNSPECIFIED
Hamat, Afendi
UNSPECIFIED
Yusof, Mohd. Shabri
UNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam
L Education > LB Theory and practice of education > Computers in education. Information technology
L Education > LB Theory and practice of education > Secondary education. High school teaching
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Pahang > Jengka Campus
Event Title: STSS 2004 : Prosiding Seminar Kebangsaan Sains Teknologi & Sains Sosial / Jilid 2 : Sains Sosial
Event Dates: 31 Mei – 1 Jun 2004
Page Range: pp. 187-192
Keywords: Pembelajaran bahasa, Komputer, Pelajar, Minat, Persepsi
Date: 2004
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/42819
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 42819.pdf] Text
42819.pdf

Download (500kB)

ID Number

42819

Indexing

Statistic

Statistic details