Stesen Minyak Esso / Norzehan Hashim … [et al.]

Hashim, Norzehan and Sariman, Siti Nooremy and Abdul Latib, Norintan Safiza and Aripin, Juliana and Mohd Sharif, Nor Shahaida and Shahdan, Intan Shahrina (1999) Stesen Minyak Esso / Norzehan Hashim … [et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Bidang perniagaan dan keusahawanan merupakan satu kegiatan ekonomi yang penuh dengan cabaran. Dari itu untuk mencapai tahap kecermerlangan seorang usahawan perlu mempunyai sifat yang tabah, gigih semangat yang tinggi, keyakinan diri di samping bijak menggunakan peluang-peluang yang ada. Melihat kepada prospek pertumbuhan dan pembangunan masa depan di kawasan ini dijangkakan bahawa stesen kami akan mendominasikan pasaran semasa dan pasaran akan datang. Kepesatan dalam pembangunan ekonomi semasa juga telah mendorong kepada peningkatan dalam pertumbuhan stesen-stesen minyak di negara ini.
Berdasarkan pemerhatian kami terdapat 3 simpang jalan yang menuju kearah Bandaraya Johor Bahru, Singapura dan Skudai. Berhampiran dengan lokasi ini terdapat kawasan rumah yang berdekatan dengan kemudahan awam seperti pengangkutan awam iaitu perhentian bas dan teksi, sekolah dan juga kedai. Kawasan ini menjadi tumpuan orang ramai kerana terdapat deretan gerai yang menjual buah-buahan tempatan. Selain itu juga terdapat tiga stesen minyak iaitu Petronas, Caltex dan Mobil. Oleh itu kami telah memilih perniagaan ini untuk merebut peluang-peluang yang ada apatah lagi ia bertepatan dengan langkah kerajaan untuk menambah bilangan usahawan muda dikalangan Bumiputera dalam bidang perniagaan. Selain itu, kami amat yakin bahawa perniagaan ini ada potensi yang besar untuk maju. Kami bercadang untuk
memulakan perniagaan ini pada tahun 2004. Rancangan Perniagaan ini sebagai rangka dasar perniagaan minyak Esso yang diberi nama Stesen Minyak Esso. Syarikat ini akan dilengkapi dengan pelbagai kemudahan dan perkhidmatan sampingan seperti C-Store dan perkhidmatam mencuci kereta. Walau bagaimanapun perkhidmatan utama yang ditawarkan oleh kami ialah menjual minyak keluaran Esso seperti minyak Extreme, minyak Extra,minyak Diesel dan minyak pelincir.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Hashim, Norzehan
97206128
Sariman, Siti Nooremy
97206261
Abdul Latib, Norintan Safiza
97206094
Aripin, Juliana
97205928
Mohd Sharif, Nor Shahaida
97206009
Shahdan, Intan Shahrina
96997075
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Bujang, Jamaluddin
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Business and Management
Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship; Business development
Date: 1999
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/41558
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 41558.pdf] Text
41558.pdf

Download (303kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

41558

Indexing

Statistic

Statistic details