Gardening Consultancy / Nazarul Mustafa … [et al.]

Mustafa, Nazarul and Yahya, Yusaini and Mohd Muniran, Mundayu and Ali, Zanariah and Mohd Shah, Rafidah (1998) Gardening Consultancy / Nazarul Mustafa … [et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Dewasa ini, kepesatan pembangunan telah mengakibatkan orang ramai berpindah ke bandar dan mempunyai rumah sendiri. Oleh itu banyak rumah-rumah dibina untuk menyediakan kemudahan tempat tinggal untuk mereka. Namun bukan rumah baru sahaja yang disyorkan untuk diindahkan tetapi rumah-rumah yang telah diduduki selama bertahun-tahun juga perlu dicantikkan. Kegawatan di tempat kerja, kepenatan, kekusutan dan masalah di tempat kerja atau harian dapat dihilangkan dengan menikmati udara segar serta pemandangan cantik di rumah sendiri. Justeru itulah kami mencadangkan agar satu perniagaan yang berkonsepkan bunga dan tumbuhan iaitu Gardening Consultancy ditubuhkan untuk menekankan peri pentingnya kedamaian dan keindahan sesuai dengan konsep ‘Rumahku Syurgaku” Gardening Consultancy adalah sebuah pemiagaan yang menyediakan perkhidmatan perundingan penghijauan, taman bunga di halaman rumah berserta binaan batu sebagai perhiasan yang tertumpu terutamanya di taman-taman perumahan. Perniagaan ini mempunyai prospek yang luas dan potensi untuk berkembang. Ini juga selaras dengan kehendak kerajaan yang mahukan kehijauan dikekalkan terutamanya terhadap pemuliharaan alam sekitar. Kami juga yakin bahawa perniagaan yang kami cadangkan ini berdaya maju dan ianya merupakan salah satu cara untuk mendisiplinkan diri untuk memelihara alam sekitar. Walaupun perniagaan ini mempunyai persaingan namun itu adalah lumrah dan adat berniaga yang harus ditempuhi kelak. Sebagai seorang usahawan kami bersifat innovatif dan sanggup mengalami risiko jika kami mengalami kerugian sekalipun kerana tumbuhan perlu dalam keselesaan hidup kita.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mustafa, Nazarul
95514756
Yahya, Yusaini
95215982
Mohd Muniran, Mundayu
95484744
Ali, Zanariah
95485971
Mohd Shah, Rafidah
95279515
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Maideen, Abdul Hameed
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Administrative Science and Policy Studies
Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship; Business development
Date: 1998
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/41527
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 41527.pdf] Text
41527.pdf

Download (1MB)

Fulltext

Fulltext is available at:
  • Library Terminal Workstation (Digital Format) - Accessible via UiTM Libraries

ID Number

41527

Indexing