Multi Dynamic Party Enterprise / Melina Syahmirza Ahmad … [et al.]

Ahmad, Melina Syahmirza and Zaini, Rolizawati and Osman, Siti Ainshah and Ahmad, Syaidatul Izan and Abdul Aziz, Zuha (1999) Multi Dynamic Party Enterprise / Melina Syahmirza Ahmad … [et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Multi Dynamic Party merupakan sejenis perniagaan yang menjalankan kegiatan menjual pelbagai jenis kelengkapan rumah secara kredit. Perniagaan jenis perkongsian ini diuruskan oleh 5 orang rakan kongsi yang bertanggungjawab sebagai Pengurus Besar, Pegawai Pentadbiran, Pegawai Pemasaran, Pegawai Operasi dan Pegawai Kewangan.
Kami menawarkan skim ansuran mudah secara kredit kepada para pelanggan kami. Kami menjual pelbagai barangan kelengkapan rumah pelbagai jenama. Bagi tahun pertama jualan, kami menjual barangan seperti set pinggan mangkuk, periuk belanga dan permaidani. Bagi tahun berikutnya, apabila kewangan kami telah kukuh kami turut menjual barangan elektrik, emas dan perabot. Perniagaan yang kami jalankan ini adalah berdasarkan sistem parti dimana
kami akan keluar berparti sebanyak 15 kali dalam masa sebulan. Melalui parti ini kami akan mengumpul seberapa banyak tempahan menggunakan skim yang kami tawarkan iaitu skim ansuran mudah secara kredit. Masa untuk kami berparti adalah pada hari Sabtu dan Ahad dan dalam lingkungan pukul 2.00 hingga 5.00 petang. Berdasarkan tinjauan yang telah kami lakukan, masa tersebut adalah sesuai kerana pada masa inilah orang yang bekerja duduk dirumah untuk beristirehat Bersama sama keluarga mereka. Begitu juga dengan surirumah tangga kerana mereka berehat pada waktu ini setelah penat menguruskan rumah tangga dan anak-anak pada sebelah paginya. Perniagaan yang kami jalankan adalah untuk membantu orang-orang kampung yang berpendapatan rendah dan sederhana. Dengan skim ansuran mudah secara kredit yang kami tawarkan ini, mereka juga berpeluang untuk memiliki barangan yang mahal seperti orang yang mempunyai pendapatan yang agak tinggi. Sasaran bagi menaikkan jualan adalah pada musim persediaan menyambut Hari Raya, dan cuti sekolah. Ini adalah kerana pada cuti sekolah adalah juga merupakan musim perkahwinan.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Ahmad, Melina Syahmirza
96581970
Zaini, Rolizawati
96967953
Osman, Siti Ainshah
96966877
Ahmad, Syaidatul Izan
96967610
Abdul Aziz, Zuha
96594878
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Suat Ai, Chua
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Administrative Science and Policy Studies
Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship; Business development
Date: 1999
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/41521
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 41521.pdf] Text
41521.pdf

Download (935kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

41521

Indexing

Statistic

Statistic details