Syarikat Aneka Food Sdn. Bhd.: Pemprosesan Kerepek Udang dan Cakar Ayam / Shamshul Izhar Mohd Salleh … [et al.]

Mohd Salleh, Shamshul Izhar and Selamat, Norman and Basiron @ Kadir, Norman and Halid, Abdul Halim and Mazlan, Nik Syamsul Faizal and Hashim, Azhaari (2000) Syarikat Aneka Food Sdn. Bhd.: Pemprosesan Kerepek Udang dan Cakar Ayam / Shamshul Izhar Mohd Salleh … [et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Syarikat Aneka Food Sdn. Bhd. merupakan syarikat yang menawarkan makanan tradisoanal yang dijangka akan memberikan keuntungan yang banyak. Perniagaan yang dijangka akan beroperasi pada Bulan December 2003 berhasrat memenuhi keperluan aneka keropok untuk citarasa masyarakat tempatan yang inginkan kelainan. Lokasi perniagaan kami bertempat di kawasan perindustrian Kelemak. Kilang ini merupakan sebuah kilang memproses dan mengedar aneka keropok dan makan tradisional yang menawarkan pelbagai pilihan keropok di sekitar Kelemak, Alor Gajah,Melaka dan bahagian selatan semenanjung Malaysia. Kami memilih tempat ini kerana ia merupakan kawasan yang sesuai untuk menjalankan operasi syarikat iaitu proses pembuatan yang mana memberikan peluang pekerjaan kepada penduduk kawasan operasi. Kawasan perindustrian tersebut juga berdekatan dengan bandar Melaka dan Alor Gajah yang hanya sejauh 20 KM dan 2 KM. Kemudahan yang disediakan juga adalah lengkap dengan kemudahan seperti air, elektrik dan jalan raya, Projek ini juga untuk memenuhi keperluan matapelajaran Asas Keusahawanan (ETR 300).
Kami bercadang untuk memperkenalkan makanan tradisional ini supaya dapat bersaing dengan makanan dari negara luar. Pada pendapat kami perniagaan ini dapat berkembang dengan lebih meluas lagi kerana ianya mempunyai permintaan yang banyak dan keadaan pasaran yang mempunyai potensi untuk maju.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohd Salleh, Shamshul Izhar
97100197
Selamat, Norman
97099282
Basiron @ Kadir, Norman
97371719
Halid, Abdul Halim
97307595
Mazlan, Nik Syamsul Faizal
97302723
Hashim, Azhaari
97101280
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Jamil, Anita
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Accountancy
Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship; Business development
Date: 2000
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/41519
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 41519.pdf] Text
41519.pdf

Download (1MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

41519

Indexing

Statistic

Statistic details