Satay Mas Enterprise / Norhisham Kamaruddin … [et al.]

Kamaruddin, Norhisham and Mohd. Rose, Sazlina and Jumaadi, Najmi and Yaakob, Yazlinda and Sarmean, Nazlizah and Ahmad, Mazila (1997) Satay Mas Enterprise / Norhisham Kamaruddin … [et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Satay Mas merupakan sebuah perniagaan yang menghasilkan makanan berasaskan daging. Perniagaan yang dimiliki sepenuhnya oleh bumiputera ini merupakan sebuah perniagaan yang menghasilkan satay dan mengkomersilkannya di pasaran. Seperti mana yang kita sedia maklum, satay merupakan makanan tradisi masyarakat Melayu yang lazat. Lazimnya, satay dijual di restoran dan gerai-gerai. Kebiasaannya, penjual satay mencucuk sendiri satay yang hendak dijualnya dan kami dapati bekalan satay yang disediakan tidak mencukupi kehendak pelanggan yang datang. Selain daripada itu, pelanggan terpaksa keluar dari rurnah untuk menikmati satay dan berdasarkan kajian kami, makan luar menambahkan kos perbelanjaa isi rurnah. Oleh itu, kami telah mengambil inisiatif untuk mengkomersilkan satay sebagai makanan segera yang boleh didapati di pasaraya-pasaraya dan boleh disediakan di rurnah dengan mudah. Kami juga menerima tempahan dari restoran dan hotel sebagai pembekal satay dan juga sedia menerima tempahan untuk majlis -majlis keramaian yang disertakan juga perkhidmatan membakar satay di tempat itu. Ini adalah sejajar dengan usaha dan visi kerajaan untuk menjadikan lebih ramai pengusaha bumiputera menyertai bidang perniagaan. Untuk itu kami telah menghasilkan satay dalam dua jenis iaitu satay ayam dan satay daging pada peringkat permulaan dan insyaallah kami akan menambah keluaran kami dengan satay arnab, satay rusa dan satay kijang bagi memenuhi selera masyarakat kini tidak kira status atau bangsa. Dalam memasarkan Satay Mas ini, kami yakin ianya mempunyai prospek yang begitu meluas lagi menguntungkan. Peluang keemasan ini tidak akan kami sia-siakan untuk membuktikan keupayaan kami untuk menjadikan Satay Mas ini dikenali ramai.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
CreatorsEmail / ID. Num
Kamaruddin, Norhisham95486045
Mohd. Rose, Sazlina95587898
Jumaadi, Najmi95447383
Yaakob, Yazlinda95735483
Sarmean, Nazlizah95621403
Ahmad, Mazila95557159
Contributors:
ContributionNameID Num. / Email
Thesis advisorSalleh, AriffinUNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Business and Management
Item ID: 41515
Uncontrolled Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship; Business development
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/41515

Download

[img] Text
41515.pdf

Download (729kB)

Fulltext

Fulltext is available at:
 • Library Terminal Workstation (Digital Format) - Accessible via UiTM Libraries
 • ID Number

  41515

  Others


  View in Google Scholar

  Actions (login required)

  View Item View Item

  Downloads

  Downloads per month over past year