Adaptasi filem 'Cool Runnings' dalam melatih pemanah dan pelajar UiTM Pahang / Mohamad Azmi Nias Ahmad and Mohd Aripin Amat

Ahmad, Mohamad Azmi Nias and Amat, Mohd Aripin (2013) Adaptasi filem 'Cool Runnings' dalam melatih pemanah dan pelajar UiTM Pahang / Mohamad Azmi Nias Ahmad and Mohd Aripin Amat. In: Prosiding KONAKA Konferensi Akademik (Sains Sosial) 2013, 28-29 Oktober 2013, Bukit Gambang Resort City, Gambang, Pahang, Malaysia.

Abstract

Di awal penubuhan Kelab memanah UiTM Pahang, suntikan semangat yang berkesan amat perlu bagi mereka terus berjuang dan mencapai matlamat yang telah ditetapkan. Filem 'Cool Runnings' telah digunapakai oleh jurulatih bagi membangkitkan semangat supaya tidak mudah berpulus asa, berfikiran terbuka dan global dengan hanya menggunakan sumber yang sedikit. Ianya terbukti berkesan apabila pemanah kelab ini telah berjaya membantu Pahang memenangi pingat Emas SUKMA pertama setelah 10 tahun kemarau pingat di SUKMA 2008 dan memecahkan rekod SUKMA 2010. Semangat yang ditunjukkan oleh empat atlet daripada Jamaica di dalam filem ini perlu dicontohi bukan hanya kepada atlet UiTM Pahang sahaja, tetapi juga oleh seluruh pelajar UiTM bagi mencapai Misi, Visi dan Objektif UiTM (Univesiti Teknologi MARA, 2010). Selain daripada itu, kertas ini akan membincangkan bagaimana nilai yang di tunjukkan di dalam filem ini menepati kesemua tujuh Model Graduan UiTM.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Ahmad, Mohamad Azmi Nias
azminias@gmail.com
Amat, Mohd Aripin
aripin@pahang.uitm.edu.my
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation > GV Recreation. Leisure > Sports > Shooting > Archery
L Education > LB Theory and practice of education > Higher Education > Institutions of higher education
L Education > LB Theory and practice of education > Higher Education > Malaysia
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Pahang > Jengka Campus
Event Title: Prosiding KONAKA Konferensi Akademik (Sains Sosial) 2013
Event Dates: 28-29 Oktober 2013
Page Range: pp. 444-448
Keywords: Pemanah, Pelajar, Model graduan UiTM
Date: 2013
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/41062
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 41062.PDF] Text
41062.PDF

Download (4MB)

ID Number

41062

Indexing

Statistic

Statistic details