H2Z Academic Resource Center / Mohd Zubir Mohd Juzad … [et al.]

Mohd Juzad, Mohd Zubir and Ismail, Nor Hazana and Z. Abidin, Mohd Hazreen and Adenan, Harnida (2000) H2Z Academic Resource Center / Mohd Zubir Mohd Juzad … [et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Bidang perniagaan dan keusahawanan merupakan satu kegiatan ekonomi yang penuh dengan cabaran yang harus dilalui oleh usahawan untuk mencapai kecemerlangan. Untuk memcapai kecemerlangan dan kejayaan ini usahawan perlu memiliki sifat gigih dan tabah mengharungi cabaran di samping mempunyai pendidikan di dalam bidang pemiagaandan keusahawanan yang diceburi. Keyakinan diri dan pandai mengambil peluang adalah aset paling penting bagi merealisasikan kecemerlangan yang diidam-idamkan. Berdasarkan prospek masa depan dan dasar kerajaan yang ingin menjadikan Malaysia sebagai salah satu pusat menimba ilmu, kami yakin yang syarikat kami akan menguasai pasaran yang wujud dan menjadi pelopor dalam perniagaan sedemikian. Berdasarkan permerhatian terdapat banyak masalah yang wujud semasa pelajar dan pensyarah sendiri membuat tesis dan memberi contoh yang baik untuk dijadikan panduan. Disamping itu bahan-bahan jurnal yang disediakan di kebanyakan universiti dan institusi pengajiaan lain tidak mencukupi dan ada kalanya isi kandungannya tidak terkini.
Kami juga mengambil peluang menyediakan kemudahan kepada bakal-bakal usahawan serta para pelabur untuk melihat dan mengkaji prospek perniagaan pada masa itu. Kami juga menyediakan khidmat mengadakan dan menganjurkan seminar untuk bakal-bakal usahawan. lanya tidak terhad kepada usahawan dan bakal usahawan tetapi juga pada pelajar yang bakal menduduki peperiksaan dalam bentuk seminar motivasi dan lain lain. Syarikat yang kami tubuhkan ini merupakan yang pertama di Malaysia. Dengan kajian dan soal selidik yang dijalankan, kami yakin syarikat kami akan terus maju ke hadapan dengan harapan untuk membuka cawangan di kawasan yang mempunyai potensi yang baik.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohd Juzad, Mohd Zubir
97361954
Ismail, Nor Hazana
97420497
Z. Abidin, Mohd Hazreen
96779889
Adenan, Harnida
97420298
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Abd. Aziz, Noor Azam
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Business and Management
Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship; Business development
Date: 2000
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/40432
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 40432.pdf] Text
40432.pdf

Download (249kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

40432

Indexing

Statistic

Statistic details