Hi-Q Water Tank Enterprise / Irwan Adnan … [et al.]

Yazit, Jorizal and Salleh, Marsuzanna and Sejet, Iszaini and Mohamad Nor, Noralida and Mat Dali, Rozana (1997) Hi-Q Water Tank Enterprise / Irwan Adnan … [et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Air merupakan salah satu keperluan asas manusia. Sejak zaman dahulu lagi, manusia membuat penempatan di mana sumber air mudah didapati. Mereka membuat rumah di tepi-tepi sungai, kemudian menggali perigi-perigi dan seterusnya membuat kolam di dalam rumah melalui sistem pembuluhan atau perpaipan. Namun, dengan kemunculan teknologi-teknologi moden dan pembangunan yang pesat di Malaysia ini, rata-rata masyarakat kita telah menggunakan tangki konkrit, tangka besi, atau tangki kacagentian sebagai altematif kepada sistem penyimpanan air cara lama. Tambahan pula, kaedah bekalan air yang di amalkan di Malaysia sekarang ini, semamangnya memerlukan tangki sebagai tempat penyimpanan air. Bertitik-tolak daripada kaedah inilah, kami telah cuba untuk memanfaatkan peluang yang ada ini bagi memenuhi keperluan masyarakat Malaysia. Berbekalkan dengan maklumat yang kami perolehi daripada kaji selidik, pemerhatian dan temuramah serta pengalaman yang ada, maka terbentuklah sebuah pemiagaan perkongsian yang menjalankan kegiatan perniagaan menjual dan memberi perkhidmatan memasang tangka air berbahagian (sectional water tank), jenis besi tahan karat dan kacagentian.
Perkongsian ini kami namakan Hi-Q Water Tank Enterprise. Hi-Q Water Tank Enterprise beralamat di No. 2, Jalan Cheng Baru, Taman Cheng Baru, 75250 Cheng, Melaka. Lokasi perniagaan ini sememangnya strategik dan sengaja kami memilih kawasan Cheng sebagai lokasi premis kami memandangkan Cheng diberitakan akan menjadi bandar pusat maklumat kedua terpenting selepas Bandar Melaka.
Apakah keistimewaan tangki air kami? Sebenarnya banyak kelebihan yang boleh diperoleh oleh pengguna jika mereka menggunakan tangki air kami. Tangki air kami mudah dipasang di tempat-tempat yang sukar dan sempit seperti di atas menara, di atas bangunan di dalam bumbung, di atas bukit, di kawasan pendalaman dan seumpamanya.
Pelanggan kami juga bebas memilih saiz tangki yang mereka kehendaki. Oleh kerana tangki air ini berjenis cantuman atau berbahagian, maka ia mempunyai potensi untuk dikecilkan atau dibesarkan. Tangki air ini juga tahan lama, tahan karat, cegah kebocoran dan cegah pembiakan alga dan lumut, Dengan teknik pemasangan yang rapi dan jaminan mutu selama lima tahun, kami yakin (insya-ALLAH ) pelanggan kami akan tertarik dan berpuas hati dengan tangki air kami. Perniagaan ini mempunyai masa depan yang cerah memandangkan banyaknya manfaat dan kelebihan pada tangki air ini. Potensi untuk berkembang dengan meluas adalah baik kerana permintaan sentiasa melebihi penawaran, kecenderungan masyarakat untuk beralih daripada menggunakan tangki air konkrit kepada tangki air jenis cantuman serta pembangunan pesat yang telah, sedang dan akan berlaku di serata Malaysia.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Yazit, Jorizal
95681184
Salleh, Marsuzanna
95259797
Sejet, Iszaini
95633702
Mohamad Nor, Noralida
95647293
Mat Dali, Rozana
95341678
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
UNSPECIFIED
Othman, Rani Diana
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Accountancy
Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship; Business development
Date: 1997
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/40304
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 40304.pdf] Text
40304.pdf

Download (1MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

40304

Indexing

Statistic

Statistic details