Keli Aquatic Farm / Fadzli Mohd Idris … [et al.]

Mohd Idris, Fadzli and Zahari, Noradela and Mohd Hasan, Nazrullah and Musa, Norshamsara and Khamis, Mohd Nor and Abd. Aziz, Aizam Nazir (1999) Keli Aquatic Farm / Fadzli Mohd Idris … [et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Projek Rancangan Perniagaan ini adalah merupakan rancangan bersama untuk menubuhkan satu perusahaan temakan ikan keli yang pada masa sekarang ini mempunyai permintaan yang semakin menggalakkan dari masyarakat di sekitar Melaka dan Muar. Perniagaan kami menjalankan kegiatan mentemak ikan keli secara komersial dan merupakan syarikat hak milik penuh Bumiputera. Pemiagaan kami adalah berbentuk perkongsian. Lokasinya ialah di Kampung Sebatu, 77300 Merlimau, Melaka dan kami telah menamakan syarikat kami sebagai Keli Aquatic Farm yang menjalankan aktiviti mentemak dan memasarkan ikan keli. Kami telah memilih ikan keli kerana permintaan terhadap ikan ini dari apa yang telah kami kaji dengan teliti. Timbulnya idea untuk menjalankan pemiagaan ini adalah di sebabkan hasil penelitian bahawa bidang pemiagaan ini di kawasan Melaka dan Muar adalah kurang terutama dikalangan Bumiputera sendiri. Ikan ini berupaya untuk hidup di dalam pelbagai keadaan dan mutu air. la hanya memerlukan kawasan temakan yang kecil untuk ditemak dan boleh di stok lebih padat dari kebanyakan spesies ikan yang lain. la boleh hidup di atas darat untuk beberapa jam atau di dalam air yang rendah kandungan oksigen terlarut kerana ia mempunyai organ arboresen yang membolehkannya bernafas selagi alat pemafasannya masih lembab. Di sebabkan kurangnya penglibatan kaum Bumiputera dalam bidang ini maka kami berharap agar kami dapat menjamin pembekalan ikan keli yang berterusan di pasaran. Maka dengan ini adalah menjadi dasar pemiagaan kami iaitu Keli Aquatic Farm ditubuhkan untuk mengembangkan dan meningkatkan perusahaan ikan keli di kalangan Bumiputera bagi memenuhi permintaan masyarakat sekitar yang semakin meningkat. Keli Aquatic Farm di jangka akan memulakan operasinya pada bulan Januari 2002.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohd Idris, Fadzli
96514970
Zahari, Noradela
96521041
Mohd Hasan, Nazrullah
96962818
Musa, Norshamsara
96960191
Khamis, Mohd Nor
96382253
Abd. Aziz, Aizam Nazir
96138739
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Mahmud, Zaiton
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Business and Management
Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship; Business development
Date: 1999
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/40283
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 40283.pdf] Text
40283.pdf

Download (1MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

40283

Indexing

Statistic

Statistic details