Kris Mas Enterprise / Mohd Shahril Amir Hamzah … [et al.]

Amir Hamzah, Mohd Shahril and Mohd Muslim, Muhammad Ridha and Mustam, Muhammad Hafizuddin and Badasary, Mohd Hisham (1999) Kris Mas Enterprise / Mohd Shahril Amir Hamzah … [et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Bidang keusahawanan merupakan satu bidang yang amat menguntungkan. Namun begitu ia memerlukan kegigihan, ketabahan dan kesungguhan bagi menjayakan perniagaan yang ditubuhkan. Aspek yang penting ialah keyakinan diri, semangat juang yang tinggi, kreatif, inovatif, berwawasan, berdaya saing dan peka terhadap dunia perniagaan yang semakin mencabar. Bersesuaian dengan dengan matlamat kerajaan ingin menjadikan Malaysia sebagai negara perindustrian, kami KRIS MAS ENTERPRISE. Dimana Syarikat kami menjalankan operasi mengetin, membungkus dan mengedarkan minyak masak kelapa sawit iaitu sebagai barangan keperluan harian di dalam pasaran tempatan. Syarikat kami mengeluarkan barangan yang berbentuk barn yang bertujuan memberi kemudahan dan manfaat kepada pengguna. Kami memasarkan satu produk iaitu minyak masak kelapa sawit yang dinamakan SERI MAS dimana ianya dilabelkan disetiap produk yang kami pasarkan. Sasaran utama pasaran minyak masak ini ialah di sekitar negeri Melaka dan beberapa kawasan yang berhampiran. Peningkatan permintaan di kawasan sasaran menjanjikan satu peluang dan petanda yang baik untuk memasuki pasaran yang sedia ada sekarang. Daripada kajian yang dijalankan, didapati perniagaan ini mempunyai potensi yang baik untuk berkembang di masa hadapan memandangkan lokasi serta persekitaran yang sesuai dengan perniagaan yang dijalankan.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
CreatorsEmail / ID. Num
Amir Hamzah, Mohd Shahril97205034
Mohd Muslim, Muhammad Ridha97083601
Mustam, Muhammad Hafizuddin97083578
Badasary, Mohd Hisham97083480
Contributors:
ContributionNameID Num. / Email
Thesis advisorJamil, AnitaUNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Accountancy
Item ID: 40272
Uncontrolled Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship; Business development
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/40272

Download

[img] Text
40272.pdf

Download (1MB)

Fulltext

Fulltext is available at:
 • Library Terminal Workstation (Digital Format) - Accessible via UiTM Libraries
 • ID Number

  40272

  Others


  View in Google Scholar

  Actions (login required)

  View Item View Item

  Downloads

  Downloads per month over past year