Miracle Enterprise : mesin pengayak tepung / Siti Akhtar Mohshim ... [et al.]

Mohshim, Siti Akhtar and Md Ali, Ezza Ezriana and Abdul, Norlela and Abu zarin, Nor Zairos (1999) Miracle Enterprise : mesin pengayak tepung / Siti Akhtar Mohshim ... [et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Miracle Enterprise merupakan sebuah syarikat perkongsian yang dikongsi oleh Siti Akhtar Binti Mohshim, Ezza Ezriana Binti Md Ali, Norlela Binti Abdull dan Nor Zairos Binti Abu Zarim dengan modal sebanyak RM 370,883 sementara yang selebihnya iaitu berjumlah RM1.2 juta dipinjam dari pihak bank. Miracle Enterprise adalah sebuah syarikat yang mengeluarkan dan memasarkan produk terbaru berteknologi tinggi iaitu mesin pengayak tepung dengan kuasa hentaman bagi pasaran seluruh negara. Terdapat dua jenis model mesin pengayak tepung yang dikilangkan iaitu jenis :
1. MPTH (untuk kegunaan rumah )
2. MPTE (untuk kegunaan kilang roti, kedai-kedai kek dan biskut)
Mesin pengayak tepung yang siap dipasang akan dijual kepada beberapa syarikat yang mempunyai potensi pasaran yang tinggi. Di antaranya ialah Seng Heng Electronic Sdn. Bhd., Courts Mammoth Sdn. Bhd., Smartshop, dan Catalog Shop yang berdekatan. Matlamat utama syarikat kami di samping membantu kerja di kilang-kilang roti, kedai-kedai kek dan kerja-kerja suri rumah, kami juga ingin mengubah sikap pengusaha industri kecil dan sederhana bumiputera yang menganggap usaha memodenkan pengeluaran dengan pembangunan robotik dan automasi memerlukan belanja dan modal yang tinggi. Kami mahu membuktikan dan pada masa yang sama ingin menghapuskan prasangka masyarakat dan anggapan orang ramai bahawa usaha memodenkan industri tidak memerlukan belanja yang tinggi

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohshim, Siti Akhtar
96961484
Md Ali, Ezza Ezriana
96196501
Abdul, Norlela
96144656
Abu zarin, Nor Zairos
96801253
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
UNSPECIFIED
Noraini, Aminuddin
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Technological innovations
T Technology > TJ Mechanical engineering and machinery > Mechanical devices and figures. Automata. Ingenious mechanisms.Robots (General)
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Perlis > Arau Campus > Faculty of Applied Sciences
Keywords: :Miracle Enterprise ; Mesin Pengayak Tepung ; Kawasan Perusahaan LPK Sungai Petani, Kedah.
Date: 26 March 1999
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/39528
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 39528.PDF] Text
39528.PDF

Download (1MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

39528

Indexing

Statistic

Statistic details