Syarikat Limaroda / Malek Al-Aziz Sulaiman… [et al.]

Al-Aziz Sulaiman, Malek and Yusoff, Yusnita Elinda and Wan Othman, Wan Farahuna and Mohd Nordin, Norfaezal (1996) Syarikat Limaroda / Malek Al-Aziz Sulaiman… [et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

LIMARODA di tubuhkan sebagai sebuah syarikat bumiputra yang bersaing dengan syarikat bukan bumiputra dalam industri penjualaan tayar celup yang di kuasai sepenuhnya oleh bukan bumiputra. Selain itu syarikat ini juga bertujuan untuk mewujudkan peluang pekerjaan untuk golongan sederhana.
LIMARODA telah ditubuhkan pada Disember 1999 dan beroperasi sepenuhnya pada Januari 2000. Syarikat ini memasarkan tayar celup bagi kegunaan semua jenis lori yang menggunakan tayar saiz 20” dan juga bas kilang serta lori pickup. Selain daripada itu tiub dan pelapik juga di jual sebagai bahan keperluan semasa penggantian tayar.
Kebajikan pelanggan adalah satu keutamaaan bagi syarikat ini dan memastikan pelanggan mendapat segala kehendak mereka adalah satu perkara yang penting. Konsep yang di ketengahkan oleh syarikat kami ialah pemasangan secara konsisten dan sistematik dimana kami menyediakan tempat pemasangan yang luas yang boleh memuatkan tiga buah lori treler atau bas kilang bagi satu masa. Dimana masa menunggu bagi pelanggan dapat di kurangkan dan lebih banyak pemasangan dapat dilakukan. Kami berharap agar lebih banyak lagi syarikat seperti ini dapat di tubuhkan kerana kami percaya konsep ini dapat menarik lebih ramai pelanggan lagi kerana penjimatan masa yang lebih baik berbanding dengan penjualan di kedai kedai tayar yang hanya menggunakan keluasan yang kecil sebagai tempat pemasangan mereka.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Al-Aziz Sulaiman, Malek
94651544
Yusoff, Yusnita Elinda
94624618
Wan Othman, Wan Farahuna
94397169
Mohd Nordin, Norfaezal
94456092
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Hussin, Shamsudin
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Accountancy
Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship; Business development
Date: 1996
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/38903
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 38903.pdf] Text
38903.pdf

Download (3MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

38903

Indexing

Statistic

Statistic details