Pusat Perbidanan Islam Darul Nisaa’ / Noor Anita Rahman... [et al.]

Rahman, Noor Anita and Fadzil, Norhafiza and Md Isa, Nadia Amilina and Zuhaily, M Nasir and Ensuarnuruddin, Julia Amrita (1996) Pusat Perbidanan Islam Darul Nisaa’ / Noor Anita Rahman... [et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Rancangan Perniagaan ini adalah perancangan untuk menubuhkan sebuah perniagaan yang memberikan perkhidmatan perbidanan 24 jam. Perniagaan kami adalah berbentuk perniagaan perkongsian dan diusahakan oleh rakan-rakan kongsi. Perniagaan kami adalah sebilangan kecil daripada beberapa buah pusat rawatan yang menawarkan perkhidmatan bersalin yang berbentuk Islam di Negeri Melaka. Kami yakin akan dapal mengorak lankah dengan lebih jauh lagi didalam bidang perkhidmatan ini.
Kami menyatakan demikian bahawa ia memandangkan kepada faktor - faktor perkembangan semasa seperti pertambahan kelahiran bayi dari setahun ke setahun yang telah didaflarkan di Jabalan Pcndaftaran Negeri Melaka khasnya.
Bagi wanita-wanita Islam yang bersalin dan mengutamakan kesucian tempal, Keselesaan dan kebersihan, perkhidmatan yang kami tawarkan adalah salah salu daripada pilihan mereka. Sejajar dengan itu juga, kami memandang kehadapan dasar yang telah disarankan oleh Perdana Mcntcri kila iaitu Y.A.B Dato' Sri Dr. Mahathir Mohamad, berkenaan dengan Dasar Kependudukan 70 juta. Ini bermaksud dalam tahun 2020, jumlah penduduk kita diharapkan agar bertambah kepada 70 juta bagi mengisi peluang-peluang pekerjaan yang semakin meningkat, jadi tugas kami adalah dalam membantu merealisasikan dasar tersebut dan secara
tidak langsung khidmat kami adalah bagi memenuhi kehendak wanita-wanita Islam yang ingin melahirkan zuriat mereka mengikut apa yang ditunlut dalam Islam. Berdasarkan kepada faktor-faktor ini, kami telah bersetuju dan bersepakat untuk membuka sebuah perniagaan yang kami jangkakan akan memberi hasil yang besar untuk tahun yang akan datang di samping dapat mengangkat martabat ummah Islam khasnya. Kami juga telah sebulat suara memberikan nama
perniagaan kami dengan nama Pusat Perbidanan Islam Darul Nisaa' yang akan
beroperasi di Taman Malinja, Melaka. Pusat Perbidanan ini ditadbir oleh seorang Pengurus Besar, empat orang pegawai yang masing-masing mengendalikan bahagian pentadbiran, kewangan, pemasaran dan opcrasi. Kesemua mereka ini dibantu oleh seorang doklor dan seorang bidan.
Bagi memastikan perniagaan kami sentiasa mendapat tempat dalam pasaran oleh itu kami menitikberatkan soal kepuasan, kebersihan dan perkhidmalan yang terbaik untuk para pelanggan kami yang berminat.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Rahman, Noor Anita
94550816
Fadzil, Norhafiza
94545344
Md Isa, Nadia Amilina
94502655
Zuhaily, M Nasir
94544792
Ensuarnuruddin, Julia Amrita
94383041
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Hussin, Shamsudin
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Business and Management
Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship; Business development
Date: 1996
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/38832
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 38832.pdf] Text
38832.pdf

Download (1MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

38832

Indexing

Statistic

Statistic details