Hasis Enterprise (Penternakan Udang Galah) / Hassan Abd Rahman Tan… [et al.]

Abd Rahman Tan, Hassan and Baharom, Mohd Izam and Mohd Hosnan, Md. Syaffik and Mohd Said, Mohd Izam and Ismail, Shah Rithzan (1998) Hasis Enterprise (Penternakan Udang Galah) / Hassan Abd Rahman Tan… [et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Seperti mana yang kita tahu, kawasan sawah padi di kebanyakan tempat terutamanya di Negeri Sembilan terbiar dan tidak diusahakan. Ini mungkin disebabkan oleh penghijrahan anak-anak muda ke kawasan bandar untuk menceburkan diri dalam sektor perkilangan yang memberi pendapatan yang lebih lumayan. Oleh itu, golongan tua sudah tidak mampu untuk mengusahakannya.
Tanah sawah yang terbiar dan luas adalah satu aset yang sangat bernilai jika ianya dapat diusahakan secara komersial melalui sistem pengurusan yang tersusun, cekap dan sempuma. Permintaan yang tinggi terhadap barangan pertanian dan kepesatan pembangunan di Negeri Sembilan dan kawasan sekitar mendorong kami menceburkan diri dalam bidang ini.
Kami telah memilih untuk menjalankan pentemakan udang galah di sebahagian kecil kawasan sawah di Rembau memandangkan kepada permintaan tinggi terhadap makanan yang berasaskan protien dan harga semasa udang yang tinggi. Penawaran dan permintaan barang ini akan berterusan dan meningkat sesuai dengan kepesatan pembangunan industri, pertumbuhan bandar baru yang akan mencetuskan pertumbuhan bilangan penduduk.
Justeru itu, Hasis Enterprise memperkenalkan satu cara dan pendekatan sempuma dan sesuai untuk memaksimakan penggunaan sawah terbiar dan memaksimakan keuntungan daripada hasil pertanian yang koimesial, profesional dan bersifat industri.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Abd Rahman Tan, Hassan
96711046
Baharom, Mohd Izam
96797220
Mohd Hosnan, Md. Syaffik
96852477
Mohd Said, Mohd Izam
96798943
Ismail, Shah Rithzan
96735923
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Alias, Norashikin
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Accountancy
Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship; Business development
Date: 1998
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/38813
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 38813.pdf] Text
38813.pdf

Download (1MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

38813

Indexing

Statistic

Statistic details