Penternakan Belut Secara Komersil : Eel World / Muhd. Hairul Azman Abas... [et al.]

Abas, Muhd. Hairul Azman and Nor Azman, Syazrie Adley and Ismail, Mohd Sukri and Saad, Hashim (2020) Penternakan Belut Secara Komersil : Eel World / Muhd. Hairul Azman Abas... [et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Belut atau nama saintifiknya Anguilla sp. Merupakan sejenis ikan yang mempunyai pelbagai khasiat. Dari segi fizikalnya, belut merupakan sejenis ikan yang tahan lasak, mampu hidup di kawasan yang kering dan kurang daripada 0.1 % bekalan makanan selama lebih daripada tiga bulan. Daya tahannya yang luar biasa itu menyebabkan belut bukan hanya sukar untuk diperolehi malahan stuktur badannya yang licin itu memudahkan ia melepaskan diri dari ditangkap. Namun, kini belut dapat ditemak sepertimana kita mentemak ikan di kolamkolam temakan. Khasiatnya yang pelbagai di samping keper1uan guna bahan yang boleh di manipulasikan daripada tubuh badannya menyebabkan usaha mentemak belut menjadi salah satu cabang dalam pemiagaan yang dapat memberi pulangan yang lumayan. Oleh sebab itu, kami telah mengambil inisiatif untuk menubuhkan sebuah syarikat yang menjalankan uasaha mentemak belut secara komersil. Kami berpendapat bahawa projek ini adalah per1u memandangkan jumlah belut yang terdapat di pasaran sekarang ini adalah terhad dan tidak dapat menampung permintaan yang semakin meningkat.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Abas, Muhd. Hairul Azman
95641654
Nor Azman, Syazrie Adley
94450485
Ismail, Mohd Sukri
95222730
Saad, Hashim
95425783
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Subari, Khairul Anwar
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
S Agriculture > SH Aquaculture. Fisheries. Angling
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Perlis > Arau Campus > Faculty of Business and Management
Keywords: Eel World ; penternakan belut secara komersil ; Kuala Sanglang, Perlis.
Date: 17 December 2020
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/38704
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 38704.PDF] Text
38704.PDF

Download (1MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

38704

Indexing

Statistic

Statistic details