Moes Enterprise / Endy Dznlkarnaen Ariffin… [et al.]

Ariffin, Endy Dznlkarnaen and Zainuddin, Erni Juzarina and Salleh, Muniroh and Pit, Rosnitah and Ibrahim, Zuhalaili (1997) Moes Enterprise / Endy Dznlkarnaen Ariffin… [et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Semenjak Dasar Ekonomi Baru (DEB) dilancarkan pada tahun 1970, usaha dan galakan kerajaan telah tertumpu kepada usahawan Bumiputera. Pelbagai usaha dan rancangan telah dilaksanakan, maka ramai usahawan Bumiputera menceburi bidang keusahawanan sehingga peratusan penyertaan usahawan Bumiputera terus meningkat dari tahun ke tahun. Kejayaan ini boleh dibanggakan tetapi ia masih jauh dari matlamat DEB yang berkehendakan minima 30% penyertaan Bumiputera di dalam perniagaan. Kemunculan usahawan Bumiputera meningkat dari akhir tahun 1970an hingga awal 1990an ini. Tetapi pada tahun 1983 oleh kerana kemelesetan ekonomi berlaku ramai usahawan gagal meneruskan perjuangan mereka di dalam dunia perniagaan yang penuh mencabar ini. Namun masih terdapat juga usahawan tulen yang masih mampu untuk berdiri teguh mengembangkan perniagaan mereka. Memandangkan budaya lepak semakin berleluasa sejak kebelakangan ini, kerajaan telah mengambil inisiatif untuk mengurangkan gejala ini. Di antara aktiviti yang telah dibuat oleh kerajaan adalah dengan menganjurkan sukan, kebudayaan dan rekreasi. Oleh itu, kami sebagai menyahut seruan kerajaan ingin turut serta membantu kerajaan dalam menangani masalah ini. Maka dengan itu, kami telah mengambil inisiatif untuk mmebuka MOUNTAINERING AND OUTDOOR EQUIPMENT SUPPLIER dengan harapan masyarakat Malaysia amnya dan para belia khasnya dapat menghabiskan masa dengan lebih berfaedah disamping menimba pengalaman baru. Selain daripada itu, kami juga Cuba menerapkan betapa pentingnya penjagaan alam sekitar dengan mendekatkan mereka dengan alam semulajadi. Memandangkan kelebihan dan keistimewaan yang kami miliki serta dengan adanya keyakinan terhadap kemampuan kami, maka kami dengan bangganya menyahut cabaran Wawasan 2020 untuk Bersama melibatkan diri dalam usaha untuk membangunkan agama, bangsa dan negara. Kami telah menamakan perniagaan kami MOUNTAINERING AND OUTDOOR EQUIPMENT SUPPLIER dan kami yakin perniagaan kami mampu untuk bersaing serta berdaya maju dalam menjual dan sekaligus menjadi pembekal kepada orang-perseorangan, persatuan-persatuan dan badan-badan persendirian yang memerlukan alatan kelengkapan menndaki dan perkhemahan dengan berpegang teguh kepada jalan Allah SWT.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
CreatorsEmail / ID. Num
Ariffin, Endy Dznlkarnaen95267049
Zainuddin, Erni Juzarina95938744
Salleh, Muniroh95915174
Pit, Rosnitah95297994
Ibrahim, Zuhalaili95373270
Contributors:
ContributionNameID Num. / Email
Thesis advisorZaidi, IlliasUNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Administrative Science and Policy Studies
Item ID: 38625
Uncontrolled Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/38625

Download

[img] Text
38625.pdf

Download (1MB)

Fulltext

Fulltext is available at:
 • Library Terminal Workstation (Digital Format) - Accessible via UiTM Libraries
 • ID Number

  38625

  Others


  View in Google Scholar

  Actions (login required)

  View Item View Item

  Downloads

  Downloads per month over past year