Rancangan Perniagaan Delima Enterprise / Aznor Mohd Yusof …[et al.]

ID38590 Mohd Yusof, Aznor and Abdul Razak, Nor Azimin and Buyong, Siti Aishah and Mohd Sarip, Zarina and Shamsudin, Noryanty (1999) Rancangan Perniagaan Delima Enterprise / Aznor Mohd Yusof …[et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Sejajar dengan pembangunan pesat dan pertambahan penduduk yang tinggi,bidang perniagaan telah mengalami perubahan yang positif,di mana semakin ramai golongan bumiputera menceburi bidang ini yang terdiri daripada pelbagai jenis perniagaan. Walaupun di saat ini negara mengalami kegawatan ekonomi,namun perniagaan masih di teruskan terutamanya perkhidmatan bagi memenuhi permintaan pengguna. Setelah penyelidikan di buat,kami telah mengambil kata sepakat untuk menubuhkan “Delima Enterprise” iaitu sebuah perniagaan yang menawarkan perkhidmatan teksi kepada pengguna. Bidang ini menjadi pilihan utama kami kerana ianya mempunyai potensi yang tinggi bagi mengatasi masalah kekurangan di dalam sektor perkhidmatan khususnya di dalam bidang pengangkutan awam. Perniagaan ini akan dijalankan pada 1 Januari 2001. la akan di jalankan secara perkongsian di mana rakan kongsi adalah terdiri daripada lima orang. Operasi yang di jalankan oleh perniagaan ini ialah perkhidmatan. Setelah bersepakat kami kami telah menetapkan modal sebanyak RM 230,735 di mana ia diperolehi daripada rakan kongsi sebanyak RM 46147 seorang. Kami telah bersetuju untuk meletakkan lokasi perniagaan kami di Shah Alam.Tapak yang kami pilih ini terletak di Kompleks PKNS Shah Alam. Kami memilih lokasi ini kerana kedudukannya yang strategik dimana ia terletak di tengah-tengah bandar Shah Alam.Selain daripada itu, kawasan ini juga merupakan kawasan yang bergolek kepada pembangunan dan berpotansi untuk maju.Kami juga yakin bahawa pemiagaan ini mampu memberi pulangan yang lumayan sekaligus membantu sektor perkhidmatan yang terdapat di negara kita. Berbekalkan strategi pemasaran yang telah di atur rapi, kami berkeyakinan untuk bersaing dengan pesaing yang sedia ada dan sekaligus memecahkan monopoli oleh golongan tertentu terutamanya kaum Cina. Bagi matlamat jangka panjang kami telah meletakkan matlamat untuk menambahkan lagi bilangan teksi yang sedia ada bagi memberi saingan dan sekaligus setanding dengan pegusaha-pengusaha lain yang terlebih dahulu mempelopori bidang ini.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
CreatorsEmail / ID. Num
Mohd Yusof, Aznor97107927
Abdul Razak, Nor Azimin97218539
Buyong, Siti Aishah97154196
Mohd Sarip, Zarina97236140
Shamsudin, Noryanty97206110
Contributors:
ContributionNameID Num. / Email
Thesis advisorWahid, AhmadUNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Business and Management
Item ID: 38590
Uncontrolled Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/38590

Download

[img] Text
38590.pdf

Download (1MB)

Fulltext

Fulltext is available at:
 • Library Terminal Workstation (Digital Format) - Accessible via UiTM Libraries
 • ID Number

  38590

  Actions (login required)

  View Item View Item

  Downloads

  Downloads per month over past year