Muphic Studio: Studio Grafik & Multimedia / Aznam Tukiaman…[et al.]

Tukiaman, Aznam and Rosty, Mohd Asrizam and Abd. Kudus, Mohd Faishal and Awang, Samsiah and Md. Yaakub, Yuhana and Mahamud, Nazlinda (1999) Muphic Studio: Studio Grafik & Multimedia / Aznam Tukiaman…[et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Di dalam menuju alaf baru, untuk menjadikan diri kita golongan yang cerdik pandai, kita semua perlulah peka akan kecanggihan dunia teknologi masa kini. Janganlah kita menjadikan diri ini laksana tunggul kayu yang mendiamkam diri yang melihat akan arus kemajuan sahaja. Selaras dengan itu kami telah menubuhkan Muphic Studio yang merupakan satu pemiagaan perkongsian yang ditubuhkan atas dasar saling percaya antara satu sama lain dan perniagaan ini merupakan perniagaan baru dan masih belum wujud lagi di negara ini. Muphic sebenarnya ialah singkatan daripada perkataan multimedia dan grafik.
Perniagaan ini berbentuk perkhidmatan sistem pengajaran kepada mereka yang berminat dalam penghasilan rekaan grafik dan mencipta hasil kerja dalam bentuk multimedia serta proses penghasilan kerja terakhir iaitu dalam bentuk manual. Contohnya seperti teknik atau cara menampakan kerja yang di buat dengan lebih kemas terutamanya ketika hendak melakukan persembahan hasil kerja di hadapan pensyarah, guru, pengurus syarikat dan sebagainya.
Perniagaan ini bertujuan untuk memperkembangkan lagi ilmu dan kemahiran dalam bidang grafik dan multimedia serta kaedah penghasilan kerja terakhir iaitu secara manual selaras dengan keperluan era teknologi maklumat yang semakin berkembang pesat pada masa kini. Di samping itu perniagaan ini bertujuan juga untuk melahirkan pereka-pereka grafik yang berjaya kerana pada masa kini negara memerlukan pereka-pereka grafik dan multimedia untuk syarikat pengiklanan, percetakan, perfileman dan sebagainya.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Tukiaman, Aznam
96899115
Rosty, Mohd Asrizam
96142852
Abd. Kudus, Mohd Faishal
96128663
Awang, Samsiah
96885984
Md. Yaakub, Yuhana
96949783
Mahamud, Nazlinda
96596003
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Nordin, Nasir
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Art and Design
Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship
Date: 1999
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/38492
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 38492.pdf] Text
38492.pdf

Download (58MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

38492

Indexing

Statistic

Statistic details