Aqua Fish Enterprise / Alina Abd. Hir…[et al.]

Abd. Hir, Alina and Abdul Latip, Lafizah and Safian, Farrah Suhaily and Sani, Suhana and Kamis, Rohaiza and Abdul Haleem, Nurhafeezah (1999) Aqua Fish Enterprise / Alina Abd. Hir…[et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Projek Rancangan Perniagaan ini adalah merupakan rancangan bersama untuk menubuhkan satu perusahaan penternakan Ikan Hiasan yang pada masa sekarang ini mempunyai permintaan yang semakin menggalakkan dari masyarakat di sekitar Melaka.
Kami menjalankan perniagaan membiak, menternak dan membekalkan Ikan Kelisa Emas kepada penjual-penjual ikan di Melaka. Jenis perniagaan kami adalah secara perkongsian. Perniagaan yang kami usahakan ini adalah terletak di No 173 Km 23 Jalan Bukit Senggeh, Selandar Jasin Melaka dan telah dipersetujui dan dinamakan AQUA FISH ENTEPRISE.
Hasil daripada penelitian yang telah kami jalankan, kami dapati kawasan ini kurang persaingan maka tercetuslah idea untuk menjalankan perniagaan ini. Di samping itu perkembangan bidang perniagaan ini adalah menggalakkan dan menjamin pembekalan ikan hiasan yang berterusan di pasaran. Maka dengan ini adalah menjadi dasar perniagaan kami iaitu AQUA FISH ENTERPRISE ditubuhkan untuk mengembangkan serta meningkatkan perusahaan Ikan Hiasan di kalangan bumiputera bagi memenuhi permintaan masyarakat sekitar yang semakin meningkat.
AQUA FISH ENTERPRISE dijangka memulakan perniagaan pada Januari 2003 dan lokasinya terletak di Bukit Senggeh, Selandar, Jasin, Melaka dan mempunyai prospek yang baik untuk maju serta mampu bersaing dengan pembekal yang lain. Lokasi ini adalah strategik di mana keadaan muka bumi yang sesuai, sumber air bukit yang mudah didapati dan mencukupi serta mempunyai perhubungan jalan raya yang baik dan cekap. Ini akan memudahkan pengusaha-pengusaha kedai ikan hiasan untuk berurusniaga dengan kami.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Abd. Hir, Alina
96372920
Abdul Latip, Lafizah
97205505
Safian, Farrah Suhaily
97205425
Sani, Suhana
97107694
Kamis, Rohaiza
97205704
Abdul Haleem, Nurhafeezah
97107543
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Zahiruddin, Zubaidah
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Business and Management
Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship
Date: 1999
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/38225
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 38225.pdf] Text
38225.pdf

Download (1MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

38225

Indexing

Statistic

Statistic details