Seri Bintang Enterprise / Aishah Jaffar…[et al.]

Jaffar, Aishah and Mawardi, Didi Suraya and Jamal, Mafadilah and Anuar, Sumarni and Awaluddin, Zaharah (1998) Seri Bintang Enterprise / Aishah Jaffar…[et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Bidang pernigaan atau keusahawanan merupakan salah satu cabang kegiatan ekonomi yang telah lama bertapak di negara ini. Bidang ini secara tidak langsung bukan sahaja membantu menambahkan pendapatan negara malahan ianya juga dapat memberi banyak peluang pekerjaan khususnya kepada kaum Bumiputera. Kumpulan kami telah bersetuju untuk memilih perniagaan memborong barangan runcit kerana barangan runcit yang terdiri daripada barangan asas seperti beras, gula, tepung dan sebagainya merupakan barangan keperluan harian penduduk tempatan. Barangan runcit ini sentiasa di perlukan oleh para pengguna walau dalam apa jua keadaan sekalipun. Bukan itu sahaja, majoriti pemiagaan ini telah di monopoli oleh bangsa asing sejak dari dulu lagi. Oleh yang demikian, ini adalah satu peluang baik untuk kami kumpulan minority bumiputera khususnya, menceburkan diri dalam perniagaan seumpama ini sungguhpun perlu bersaing dengan kumpulan bukan bumiputera yang telah lama menceburi bidang ini. Sri Bintang Enterprise di jangka akan memulakan operasi pada 1 Jan 2002 bertempat di No 4 Jln Meranti, Tmn Merdeka, Batu Berendam, Melaka. Dengan harapan serta semangat yang tinggi, kami yakin perniagaan ini akan menjadi contoh kepada usahawan-usahawan bumiputera yang lain selain dapat mewujudkan persaingan yang sihat diantara kami dengan pengusaha-pengusaha yang lain seterusnya dapat memperbaiki lagi perniagaan kami di masa akan datang. Semoga usaha kami diberkati oleh Allah S.W.T.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
CreatorsEmail / ID. Num
Jaffar, Aishah96140531
Mawardi, Didi Suraya96253178
Jamal, Mafadilah96396132
Anuar, Sumarni96253816
Awaluddin, Zaharah96099109
Contributors:
ContributionNameID Num. / Email
Thesis advisorHasin, HanafiahUNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Accountancy
Item ID: 38202
Uncontrolled Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship; Business development
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/38202

Download

[img] Text
38202.pdf

Download (1MB)

Fulltext

Fulltext is available at:
 • Library Terminal Workstation (Digital Format) - Accessible via UiTM Libraries
 • ID Number

  38202

  Others


  View in Google Scholar

  Actions (login required)

  View Item View Item

  Downloads

  Downloads per month over past year