Ehwah Trading: perkhidmatan pembekal dan pemborong / Hasrin Md Taberim … [et al.]

Md Taberi, Hasrin and Ahmad Tarmizi, Azrul Fizal and Mohamad, Ezuanis Azni and Abdul Halim, Hasanah and Wan Awang, Wan Yusmanita (1996) Ehwah Trading: perkhidmatan pembekal dan pemborong / Hasrin Md Taberim … [et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Nabi Muhammad S.A.W pernah bersabda “Sembilan daripada sepuluh rezeki datangnya dari bidang perniagaan Maka dengan ini kami mengambil inisiatif untuk menceburkan diri dalam bidang perniagaan iaitu sebagai pembekal barang-barang paip. Memang diakui bahawa bidang perniagaan memerlukan ketabahan, keberanian, kegigihan serta kesabaran dalam menghadapi apa jua rintangan yang bakal dihadapi. Selain itu, ia juga perlu kepada semangat yang tinggi, kreatif dan sentiasa peka terhadap peluang-peluang yang terbuka dalam menghadapi era baru dunia perniagaan. Pengusaha bumiputera perlulah mempersiapkan diri dari segi fizikal, mental dan spiritual agar dapat mencapai matlamat keuntungan hakiki daripada usaha yang dilakukan. Perkembangan industri-industri di Malaysia menjadi semakin pesat membangun. Antaranya menjadikan Malaysia sebuah negara yang menjurus dari industri ringan ke industri berat. lanya seperti sektor pembangunan serta pemangkinnya. Permintaan yang semakin tinggi terhadap industri ini telah menjadi tumpuan para pengusaha. Oleh itu kami telah sepakat untuk menceburi industri ini dengan menubuhkan perniagaan perkongsian yang diberi nama EHWAH TRADING iaitu bertindak sebagai orang tengah antara pembekal dan pelanggan. Iaitu sebagai agen yang dilantik oleh Paling Industries Sdn. Bhd. (Pembekal barangan berunsurkan paip) bagi pihak mereka untuk penjualan keluarannya. Manakala Paling Industri Sdn. Bhd. pula adalah merupakan suatu agen kontraktor berdaftar yang sah dibawah kerajaan. EHWAH TRADING juga merupakan sebuah syarikat perkongsian yang berdaftar dibawah kelas F. Kami herharap agar penubuhan syarikat kami ini akan menjadi perintis kepada golongan bumiputera yang lain untuk melibatkan diri dalam perniagaan ini.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
CreatorsEmail / ID. Num
Md Taberi, Hasrin94557723
Ahmad Tarmizi, Azrul Fizal94578478
Mohamad, Ezuanis Azni97739542
Abdul Halim, Hasanah94595117
Wan Awang, Wan Yusmanita94393211
Contributors:
ContributionNameID Num. / Email
Thesis advisorZainuddin, AsmahUNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Business and Management
Item ID: 37974
Uncontrolled Keywords: Business planning; Entrepreneurship; Business management
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/37974

Download

[img] Text
37974.pdf

Download (1MB)

Fulltext

Fulltext is available at:
 • Library Terminal Workstation (Digital Format) - Accessible via UiTM Libraries
 • ID Number

  37974

  Others


  View in Google Scholar

  Actions (login required)

  View Item View Item

  Downloads

  Downloads per month over past year