Ehwah Trading: perkhidmatan pembekal dan pemborong / Hasrin Md Taberim … [et al.]

Md Taberi, Hasrin and Ahmad Tarmizi, Azrul Fizal and Mohamad, Ezuanis Azni and Abdul Halim, Hasanah and Wan Awang, Wan Yusmanita (1996) Ehwah Trading: perkhidmatan pembekal dan pemborong / Hasrin Md Taberim … [et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Nabi Muhammad S.A.W pernah bersabda “Sembilan daripada sepuluh rezeki datangnya dari bidang perniagaan Maka dengan ini kami mengambil inisiatif untuk menceburkan diri dalam bidang perniagaan iaitu sebagai pembekal barang-barang paip. Memang diakui bahawa bidang perniagaan memerlukan ketabahan, keberanian, kegigihan serta kesabaran dalam menghadapi apa jua rintangan yang bakal dihadapi. Selain itu, ia juga perlu kepada semangat yang tinggi, kreatif dan sentiasa peka terhadap peluang-peluang yang terbuka dalam menghadapi era baru dunia perniagaan. Pengusaha bumiputera perlulah mempersiapkan diri dari segi fizikal, mental dan spiritual agar dapat mencapai matlamat keuntungan hakiki daripada usaha yang dilakukan.
Perkembangan industri-industri di Malaysia menjadi semakin pesat membangun. Antaranya menjadikan Malaysia sebuah negara yang menjurus dari industri ringan ke industri berat. lanya seperti sektor pembangunan serta pemangkinnya. Permintaan yang semakin tinggi terhadap industri ini telah menjadi tumpuan para pengusaha. Oleh itu kami telah sepakat untuk menceburi industri ini dengan menubuhkan perniagaan perkongsian yang diberi nama EHWAH TRADING iaitu bertindak sebagai orang tengah antara pembekal dan pelanggan.
Iaitu sebagai agen yang dilantik oleh Paling Industries Sdn. Bhd. (Pembekal barangan berunsurkan paip) bagi pihak mereka untuk penjualan keluarannya. Manakala Paling Industri Sdn. Bhd. pula adalah merupakan suatu agen kontraktor berdaftar yang sah dibawah kerajaan. EHWAH TRADING juga merupakan sebuah syarikat perkongsian yang berdaftar dibawah kelas F. Kami herharap agar penubuhan syarikat kami ini akan menjadi perintis kepada golongan bumiputera yang lain untuk melibatkan diri dalam perniagaan ini.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Md Taberi, Hasrin
94557723
Ahmad Tarmizi, Azrul Fizal
94578478
Mohamad, Ezuanis Azni
97739542
Abdul Halim, Hasanah
94595117
Wan Awang, Wan Yusmanita
94393211
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Zainuddin, Asmah
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Business and Management
Keywords: Business planning; Entrepreneurship; Business management
Date: 1996
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/37974
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 37974.pdf] Text
37974.pdf

Download (1MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

37974

Indexing

Statistic

Statistic details