Syarikat MacroPack: Packers & Movers / Azlina Hashim…[et al.]

Hashim, Azlina and Jaffar, Farhah and Abdul Halim, Mazlan and Nordin, Shahrul Nizal and Abdul Jabar, Yusmiza (1996) Syarikat MacroPack: Packers & Movers / Azlina Hashim…[et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Dalam kehidupan di zaman yang serba-serbi moden ini, sikap gotong-royong di kalangan masyarakat amat tipis sekali jika di bandingkan pada zaman dahulu. Pada waktu itu, seandainya ada jiran-jiran yang hendak berpindah maka seluruh penduduk kawasan akan bergotong- royong dan saling bantu-menbantu tuan rumah mengemaskan barang-barang mereka. Tetapi lain halnya di zaman yang canggih ini, di mana manusia sudah semakin sibuk dengan hal-hal keduniaan hingga lupakan jiran di sebelah rumah. Atas maksud itulah SYARIKAT MACROPACK mengambil inisiatif ini untuk menawarkan perkhidmatan perpindahan dan pembungkusan untuk memudahkan individu ataupun syarikat berpindah dari satu destinasi ke destinasi yang dikehendaki.
Perniagaan kami ini mempunyai prospek yang luas di mana ianya terletak di alamat 7A, Jalan Bukit Beruang Utama 2, Taman Bukit Beruang Utama 75450 Melaka Bandaraya Bersejarah. Pemilihan tapak ini, adalah berdasarkan kemudahan-kemudahan yang terdapat di situ dan peluang-peluang pemasaran yang luas, di mana strategi pemasaran kami adalah terumpu pada jabatan-jabatan kerajaan yang terdapat di sekitar Melaka, Negeri Sembilan dan Johor.
Memandangkan amat kurang sekali golongan bumiputera yang menceburi bidang perkidmatan ini, maka kami mengambil kesempatan ini untuk menonjolkan bahawa golongan bumiputera juga boleh maju apabila menceburi bidang perkhidmatan ini. Jika diambil perkiraan secara rawak, hanya terdapat satu syarikat sahaja yang dikelolakan oleh golongan bumiputera iaitu Syarikat Pembungkusan Joha yang terletak di kawasan Industri Alor Gajah.
Kami berkeyakinan bahawa perniagaan kami ini akan berkembang dengan pesat dan mempunyai potensi yang cerah untuk berjaya. Kami bercadang dalam tempoh lima tahun akan datang, untuk meluaskan perkhidmatan kami ke Sabah dan Sarawak serta negara-negara di sekitar Asia Tenggara.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Hashim, Azlina
94637865
Jaffar, Farhah
94466765
Abdul Halim, Mazlan
94650317
Nordin, Shahrul Nizal
94346151
Abdul Jabar, Yusmiza
94683099
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Mahat, Sabariah
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Business and Management
Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship
Date: 1996
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/37725
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 37725.pdf] Text
37725.pdf

Download (828kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

37725

Indexing

Statistic

Statistic details