Perusahaan pembuatan ‘Table Ware’ berasaskan seramik (Fine Stoneware): Cera Dynamic Enterprise / Azliana Abd Khalid...[et al.]

Abd Khalid, Azliana and Omar, Dzuriana and Mohd Darus, Firdaus and Said, Romy Suhaila and Abd Latif, Yusmarizal (1996) Perusahaan pembuatan ‘Table Ware’ berasaskan seramik (Fine Stoneware): Cera Dynamic Enterprise / Azliana Abd Khalid...[et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Cera Dynamic Enterprise adalah sebuah syarikat perkongsian yang bergiat dalam membuat barangan ‘tableware’ (Tea-set - 15 item) berasaskan seramik (Fine stoneware). ‘Fine stoneware’ adalah satu bahan yang lebih baik daripada ‘stoneware’. la tidak mudah pecah di sebabkan kandungan udara dan keporosan air yang lebih rendah daripada ‘stoneware’ jika di bandingkan dengan bahan-bahan seramik yang lain. la lebih murah dan sesuai untuk golongan berpendapatan sederhana.
Penglibatan syarikat kami dalam perusahaan ini mendapat sokongan penuh dari pihak SIRIM BHD. memandangkan perusahaan pembuatan dari ‘fine stoneware’ ini masih belum wujud di Malaysia. Kami di beri bantuan dari segi teknologi dan khidmat nasihat dalam pemprosesan ‘fine stoneware’.
Pada masa yang sama, pihak MIDA (Malaysian Industrial Development Authority) sedia memberi taraf perintis kepada syarikat kami sebagai langkah untuk menggalakkan golongan bumiputera bergiat dalam aktiviti perusahaan terutama dalam bidang baru yang belum di terokai.
Sebagai satu-satunya golongan bumiputera yang mengeksport ‘Tea set’ berasaskan seramik ‘fine stoneware’, kami tidak mempunyai pesaing tempatan. Manakala sasaran pasaran kami ialah ke Amerika Syarikat, Jerman, Singapura, Taiwan dan Hong Kong.
Kami telah memilih kawasan Perindustrian Oakland Seremban sebagai tapak kilang kami. la merupakan sebuah kawasan perkilangan yang baru dibuka dan mempunyai segala kemudahan yang lengkap. Cera Dynamic Enterprise ditadbir dan diuruskan oleh seorang Pengurus Besar dan dibantu oleh empat orang pegawai-pegawai yang lain.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Abd Khalid, Azliana
94618443
Omar, Dzuriana
94546518
Mohd Darus, Firdaus
94417160
Said, Romy Suhaila
94452019
Abd Latif, Yusmarizal
94588390
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Hussin, Shamsudin
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Business and Management
Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship
Date: 1996
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/37718
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 37718.pdf] Text
37718.pdf

Download (957kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

37718

Indexing

Statistic

Statistic details