Aroma Enterprise / Azhar Idris…[et al.]

Idris, Azhar and Zainuddin, Shahlan Ambroz and Mohd Saleh, Noor Azian and Syed Abu Bakar, Syarifah Mastura and Ghazali, Zuraida (1997) Aroma Enterprise / Azhar Idris…[et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Pada masa kini sambutan terhadap teh amatlah menggalakkan. Ini kerana kebanyakkan penggemar-penggemar teh hari ini mula mencari alternatif baru dalam mempelbagaikan citarasa mereka. Mereka tidak hanya tertumpu kepada citarasa teh yang konservartif. Disebabkan itu maka kami telah bersetuju untuk mengkomersilkan produk dengan mewujudkan alternatif baru dalam mempelbagaikan rasa teh. Oleh itu sudah pasti dengan lahimya teh berperisa buah-buahan ini akan dapat memberi pilihan kepada penggemar-penggemar teh. Bukan sahaja rasanya yang lazat malah baunya yang harum sudah cukup kuat untuk menarik perhatian pelanggan untuk membelinya.
Mengenai lokasi syarikat kami bersepakat untuk memilih Zarina Industrial Park yang terletak Alor Gajah Melaka. Ini kerana kami mendapati kawasan tersebut merupakan sebuah pusat perindustrian yang bakal menjadi tumpuan. Ditambah pula dengan kelengkapan infrastruktur serta kawasan kediaman yang pesat membangun di sekeliling.
Modal permulaan yang kami keluarkan adalah sebanyak RM 50,000 bagi setiap rakan kongsi. Dan kami masih memerlukan modal tambahan dari semasa ke semasa untuk meningkatkan mutu jualan kami. Kami berharap agar pemiagaan ini akan mencapai matlamat seperti yang dirancang. Dalam masa yang sama kami juga ingin memperlihatkan anak bumiputera yang berjaya dalam bidang pemiagaan yang sebelum ini jauh ketinggalan ke belakang berbanding kaum-kaum yang lain. Matlamat kami adalah untuk merealisasikan serta menyambut seruan Wawasan 2020

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Idris, Azhar
94509404
Zainuddin, Shahlan Ambroz
94554134
Mohd Saleh, Noor Azian
94995701
Syed Abu Bakar, Syarifah Mastura
94973337
Ghazali, Zuraida
94545040
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Othman, Mohammad Nor
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Administrative Science and Policy Studies
Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship; Tea; Aroma
Date: 1997
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/37654
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 37654.pdf] Text
37654.pdf

Download (2MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

37654

Indexing

Statistic

Statistic details