Memproses dan mengedar tablet ubat batuk: Carisma Care Center / Aminuddin Jali…[et al.]

Jali, Aminuddin and Wan Hasan, Wan Mohd. Akmal and Abdul Aziz, Azli and Ismail, Marziana and Ramli, Sarlinah and Othman, Nor Aini (2000) Memproses dan mengedar tablet ubat batuk: Carisma Care Center / Aminuddin Jali…[et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Kesihatan adalah elemen penting yang tidak boleh dijual beli dengan kekayaan. Biarpun dikumpul segala harta dunia sekalipun, ianya tidak setanding dengan harga bagi kesihatan. Walaupun ada kata pepatah mengatakan bahawa mencegah adalah lebih baik dari mengubati,
namun kita perlu berikhtiar dan berusaha mencari jalan penyelesaian. Menjaga kesihatan ini dikategorikan sebagai fardu kifayah dan sangat-sangat dituntut dalam Islam. Tambahan pula, faktor penduduk yang semakin padat dan persekitaian yang tidak bersih, ini memperingatkan kita untuk lebih menjaga kesihatan.

Justeru itu, bersesuaian dengan matlamat ini, kami dari perniagaan perkongsian Carisma Care Center yang terdiri dari enam orang rakan kongsi berhasrat untuk mengambil peluang ini untuk membuka satu jenis pemiagaan dalam bidang pemprosesan dan pengedaran tablet ubat batuk dari jenis Cap Kelapa Laut Afrika dengan usahasama dari Syarikat Luen Fook Medicine Sdn. Bhd. yang beroperasi di Jalan Bakawali 72, Taman Johor Jaya, Johor Bahru. Perniagaan kami ini dijangka akan mula beroperasi pada awal tahun 2005 dan bertempat di sekitar kawasaan Bukit Baru, Melaka. Kami berhasrat untuk memenuhi keperluan setempat di Melaka khasnya dan seterusnya memperluaskan pasaran ke seluruh Malaysia.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Jali, Aminuddin
97099778
Wan Hasan, Wan Mohd. Akmal
97419180
Abdul Aziz, Azli
97100451
Ismail, Marziana
97101520
Ramli, Sarlinah
97412010
Othman, Nor Aini
97102095
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Jamil, Anita
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Accountancy
Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship; Kesihatan; Ubat batuk
Date: 2000
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/37486
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 37486.pdf] Text
37486.pdf

Download (2MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

37486

Indexing

Statistic

Statistic details