Excellent ties manufacturing / Ainalita Zazni Adnan…[et al.]

Adnan, Ainalita Zazni and Hussein, Kamarul Hamdan and Bahari, Ismail and Hasin, Iskandar Dzulkarnain and Mat Abu, Nurjarul Asma (1997) Excellent ties manufacturing / Ainalita Zazni Adnan…[et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Dunia perniagan dan konsep keusahawanan merupakan dua bidang yang saling berkait dari segi fungsinya. Perniagaan merangkumi aktiviti ekonomi yang amat menguntungkan dan memerlukan komitmen sepadu termasuk aspek dalaman dan luaran. Untuk membuka sesuatu perniagaan, kita memerlukan keyakinan diri, bersemangat tinggi dan bersedia menghadapi saingan. Seseorang usahawan pertu berinisiatif sendiri dalam memajukan dan menampilkan bentuk bidang perniagaan yang diceburi. Pada dasarnya, penubuhan sesuatu syarikat itu adalah berdasarkan keuntungan, tambahan pula dalam menuju era ekonomi yang kian pesat, kami telah merebut peluang ini dengan menubuhkan Excellent Ties. Kami, lima orang rakan kongsi yang mempunyai syer dan tugas tertentu di dalam syarikat ini, telah bersetuju membuat satu perancangan projek menerima tempahan dan menjual tali leher.

Memandangkan tumpuan utama kami ialah sekolah - sekolah, jabatan-jabatan kerajaan dan swasta seta badan - badan organisasi yang lain sekitar negeri.Melaka, maka kami telah memilih kawasan di Taman Datuk Tamby Chik Karim, Batu Berendam, Melaka yang mempunyai lokasi strategik yang dapat membantu menjayakan lagi perniagaan kami ini. Dengan kehadiran kami ke gelanggang perniagaan adalah untuk menyahut seruan kerajaan agar Bumiputera bergiat dalam bidang perniagaan. Tambahan
pula kestabilan ekonomi negara memberikan keyakinan serta semangat kepaada kami untuk berjaya dalam bidang ini. Berbekalkan kelulusan, pengalaman dan bakat semulajadi yang ada pada kami serta segala kemudahan asas dan kewangan, maka kami berharap untuk menjadi usahawan Melayu yang berjaya.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Adnan, Ainalita Zazni
95754939
Hussein, Kamarul Hamdan
95617702
Bahari, Ismail
95591853
Hasin, Iskandar Dzulkarnain
95590299
Mat Abu, Nurjarul Asma
95515354
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Hashim, Mohd. Yusof
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Service industries
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Administrative Science and Policy Studies
Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship; Manufacturing; Economy
Date: 1997
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/37473
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 37473.pdf] Text
37473.pdf

Download (671kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

37473

Indexing

Statistic

Statistic details