Kontraktor perkhidmatan pembersihan kawasan: Maju Indah Enterprise / Ahmad Syukri Muid…[et al.]

Muid, Ahmad Syukri and Tamby, Azman and Ngamil, Haznizam and Munajat, Inuladli and Mohamad, Muha Sharifuddin (1996) Kontraktor perkhidmatan pembersihan kawasan: Maju Indah Enterprise / Ahmad Syukri Muid…[et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Rancangan perniagaan yang bakal kami jalankan ialah sebuah perniagaan yang berasaskan perkhidmatan pembersihan kawasan dalaman dan luaran di dalam negeri Melaka. Perniagaan kami nanti akan dinamakan MAJU INDAH ENTERPRISE tertakluk kepada ikatan perkongsian yang akan kami tandatangani. Ibu pejabat kami akan berada di alamat B, Taman Maju Bukit Katil, Batu 5 1/2, Kampung Teluk Bukit Katil, 75450 Melaka.
Perniagaan seumpama ini mula dipergiatkan di Malaysia pada awal tahun 80-an, ketika itu Perdana Menteri kita, Dato’ Seri Dr. Mahathir bin Mohamad, menyarankan agar sebahagian kerja-kerja di Jabatan Keija Raya dan Dewan Bandaraya atau Majlis Daerah diswastakan bagi membolehkan rakyat Malaysia membabitkan diri di dalam sektor ekonomi terutama kaum bumiputera.
Pemiagaan ini semakin berkembang dan mempunyai potensi untuk maju seiringan dengan permintaan yang semakin meningkat dan berkembangnya pembangunan setempat seperti hospital, kilang-kilang, institute pengajian tinggi, lebuhraya, taman-taman perumahan, kawasan awam seperti taman rekreasi, pantai, jabatan kerajaan dan swasta. Kawasan-kawasan yang dijangka mempunyai potensi sebagai Kawasan sasaran kami apabila memulakan pemiagaan ialah Kawasan Perusahaan Ayer Keroh, Cheng, Melaka Raya, Selandar, Malim Jaya dan Melaka Tengah.
Kemajuan teknologi dan teknik akan kami gunakan sebagai kunci dalam usaha mencapai hasil keeja yang efektif dan efisien bagi mencapai matlamat pembersihan kawasan dalaman dan luaran.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Muid, Ahmad Syukri
93805112
Tamby, Azman
93794387
Ngamil, Haznizam
93800366
Munajat, Inuladli
93854086
Mohamad, Muha Sharifuddin
93830092
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Mohd Ali, Mariamah
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Service industries
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Business and Management
Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship; Kontraktor; Perkhidmatan pembersihan
Date: 1996
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/37457
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 37457.pdf] Text
37457.pdf

Download (2MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

37457

Indexing

Statistic

Statistic details