ETR 300 : Farmer’s Friend Sdn. Bhd. / Zuhri Ismail...[et al.]

Ismail, Zuhri and Idris, Syamsul Kamal and Hamidin, Nazelyna and Rosli, Ross Afiza and Razak, Yong Rafidah (2000) ETR 300 : Farmer’s Friend Sdn. Bhd. / Zuhri Ismail...[et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Farmer's Friend Sdn. Bhd. terletak di Sungai Chucuh, Padang Besar di mana ia merupakan kawasan perindustrian yang pesat membangun dari segi infrastruktur perindustrian dan teknologi. Bidang perniagaan yang kami pilih adalah berdasarkan kepada penerokaan bidang pemprosesan / formulasi makanan ternakan kerana ia dapat memenuhi beberapa objektif asas seperti keuntungan, menyediakan sumber makanan, menggunakan hasil-hasil / sampingan pertanian tempatan dan membantu pertumbuhan industri ternakan negara. Tambahan lagi dengan situasi negara kini mengalami kemelesetan ekonomi. Farmer's Friend Sdn. Bhd merupakan sebuah syarikat memproses dan memasarkan makanan ternakan yang dimiliki sepenuhnya oleh Bumiputera yang ditubuhkan untuk memenuhi kehendak agensi badan-badan berkanun dan penternak-penternak di kawasan Utara Semenanjung Malaysia. lni adalah kerana kebanyakan bidang perniagaan ini dipelopori oleh bukan bumiputera dan berisiko tinggi. Walaubagaimanapun kami yakin syarikat yang bakal kami tubuhkan ini mampu bersaing dengan bakal pengeluar yang ada. Farmer's Friend Sdn. Bhd. akan memulakan perniagaan pada 1 Januari 2000 yang beroperasi di Sungai Chucuh. Kedudukan yang strategik ini akan memudahkan pelanggan untuk mendapatkan barangan yang dikeluarkan kerana jarak diantara syarikat kami dengan pihak pelanggan tidak terlalu jauh.Dengan keyakinan dan kerjasama dari semua ahli, diharap akan dapat mencapai objektif dan seterusnya meningkatkan prestasi perniagaan dari masa ke semasa dan dapat bertahan serta mampu untuk bersaing dengan para pengeluar yang lain.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Ismail, Zuhri
96770746
Idris, Syamsul Kamal
96372801
Hamidin, Nazelyna
96465076
Rosli, Ross Afiza
96126891
Razak, Yong Rafidah
96687919
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
UNSPECIFIED
Idris, Mohammed Zain
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Agricultural industries
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Perlis > Arau Campus > Faculty of Accountancy
Keywords: Farmer’s Friend Sdn. Bhd, Memproses Makanan Ayam dan Itik, Padang Besar, Perlis
Date: 13 February 2000
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/37113
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 37113.PDF] Text
37113.PDF

Download (1MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

37113

Indexing

Statistic

Statistic details